Norvegia: Poliţia interzice arderea Coranului după ce Turcia l-a convocat pe ambasadorul norvegian

Finlanda / Pixabay
Finlanda / Pixabay
2 februarie 2023, 19:57

Un grup de protestatari a planificat să ardă o copie a Coranului în faţa ambasadei Turciei din Oslo vineri, făcând ecou demonstraţiilor similare de luna trecută din Suedia şi Danemarca, a declarat poliţia.

„Arderea Coranului rămâne o modalitate legală de exprimare a opiniilor politice în Norvegia. Dar acest eveniment nu poate să se desfăşoare, din motive de securitate”, a anunţat poliţia din Oslo într-un comunicat, ivocând informaţii pe care le-a primit.

Anterior joi, Ankara a condamnat ferm planurile grupului anti-islam, despre care a spus că sunt un „act provocator”, a declarat o sursă din Ministerul turc de Externe, adăugând că ministerul a cerut ca demonstraţia să fie oprită.

Ministerul norvegian de Externe a spus că Turcia a ridicat chestiunea demonstraţiei planificate la o întâlnire.

„Ambasadorul nostru s-a referit la dreptul constituţional al libertăţii de exprimare în Norvegia şi a adăugat că guvernul norvegian nici nu sprijină şi nici nu este implicat în demonstraţia planificată”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

Poliţia poate interzice o demonstraţie doar dacă există pericol pentru public, notează Agerpres.

Un protest ce a inclus arderea unei copii a Coranului luna trecută lângă ambasada Turciei din Stockholm de către un politician de extremă dreaptă danezo-suedez, antiimigraţie, a atras condamnarea puternică a Ankarei.

Suedia şi Finlanda au cerut anul trecut să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei şi de atunci caută să-i câştige sprijinul.

Suedia a anunţat joi că va înăspri legile ce acoperă apartenenţa la organizaţii teroriste.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă