Norvegia este prima ţară din lume care renunţă la radio FM. Locul va fi cedat în întregime tehnologiei digitale. Avantajele: o calitate mai bună a sunetului, creşterea numărului de canale, distribuirea mai uşoară a mesajelor de alertă în situaţii de urgenţă şi, nu în ultimul rând, costuri de opt ori mai mici.
Pentru ca tranziţia să fie lină, scenariul e stabilit demult: cele două tipuri de transmisie coexistă în Norvegia încă din 1995. Cu toate acestea, mulţi norvegieni cred că e prematură renunţarea definitivă la FM: ultimul sondaj arată că 66% din populaţie e împotrivă. Unul dintre motive ar fi că trebuie înlocuite vechile aparate.
74% din populaţie are deja cel puţin un dispozitiv pentru captarea semnalului radio digital. Dar problema e acută pentru automobilişti.
Adaptorul auto costă până la 220 de euro; mulţi preferă această variantă pentru că înlocuirea radioului e mult mai scumpă, desigur.
Motivul pentru care Norvegia face acest pas hotărâtor e legat de relieful ţării: fiorduri, munţi, populaţie rară pe zone mari, ceea ce face transmiterea FM foarte scumpă.
În Europa, exemplul va fi urmat îndeaproape de Elveţia, Marea Britanie şi Danemarca. Multe alte ţări ezită; Franţa, de exemplu, spune că tranziţia la transmisiunea radio digitală e prea costisitoare şi va fi oricum înlocuită în curând cu distribuirea pe internet.