VIDEO TELEJURNAL

Norvegia este prima ţară din lume care renunţă la radio FM

Norvegia este prima ţară din lume care renunţă la radio FM. Locul va fi cedat în întregime tehnologiei digitale. Avantajele: o calitate mai bună a sunetului, creşterea numărului de canale, distribuirea mai uşoară a mesajelor de alertă în situaţii de urgenţă şi, nu în ultimul rând, costuri de opt ori mai mici.

10 Ianuarie 2017, 14:35 (actualizat 10 Ianuarie 2017, 15:53) Știrile TVR |

Pentru ca tranziţia să fie lină, scenariul e stabilit demult: cele două tipuri de transmisie coexistă în Norvegia încă din 1995. Cu toate acestea, mulţi norvegieni cred că e prematură renunţarea definitivă la FM: ultimul sondaj arată că 66% din populaţie e împotrivă. Unul dintre motive ar fi că trebuie înlocuite vechile aparate.

74% din populaţie are deja cel puţin un dispozitiv pentru captarea semnalului radio digital. Dar problema e acută pentru automobilişti.

Adaptorul auto costă până la 220 de euro; mulţi preferă această variantă pentru că înlocuirea radioului e mult mai scumpă, desigur.

Motivul pentru care Norvegia face acest pas hotărâtor e legat de relieful ţării: fiorduri, munţi, populaţie rară pe zone mari, ceea ce face transmiterea FM foarte scumpă.

În Europa, exemplul va fi urmat îndeaproape de Elveţia, Marea Britanie şi Danemarca. Multe alte ţări ezită; Franţa, de exemplu, spune că tranziţia la transmisiunea radio digitală e prea costisitoare şi va fi oricum înlocuită în curând cu distribuirea pe internet.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI