Norvegia este prima ţară din lume care renunţă la radio FM

10 ianuarie 2017, 14:35

Pentru ca tranziţia să fie lină, scenariul e stabilit demult: cele două tipuri de transmisie coexistă în Norvegia încă din 1995. Cu toate acestea, mulţi norvegieni cred că e prematură renunţarea definitivă la FM: ultimul sondaj arată că 66% din populaţie e împotrivă. Unul dintre motive ar fi că trebuie înlocuite vechile aparate.

74% din populaţie are deja cel puţin un dispozitiv pentru captarea semnalului radio digital. Dar problema e acută pentru automobilişti.

Adaptorul auto costă până la 220 de euro; mulţi preferă această variantă pentru că înlocuirea radioului e mult mai scumpă, desigur.

Motivul pentru care Norvegia face acest pas hotărâtor e legat de relieful ţării: fiorduri, munţi, populaţie rară pe zone mari, ceea ce face transmiterea FM foarte scumpă.

În Europa, exemplul va fi urmat îndeaproape de Elveţia, Marea Britanie şi Danemarca. Multe alte ţări ezită; Franţa, de exemplu, spune că tranziţia la transmisiunea radio digitală e prea costisitoare şi va fi oricum înlocuită în curând cu distribuirea pe internet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite