Norvegia a anunțat că va dona Kievului avioane de luptă F-16. Premierul norvegian, Jonas Gahr Store: Acum discutăm când vom face acest lucru și cum

25 august 2023, 14:41

Ucraina a solicitat de multă vreme avioane F-16 datorită capacității sale de distrugere. Acest tip de aeronavă de luptă este echipată cu un tun de 20 de milimetri și poate lansa bombe și rachete.

Jonas Gahr Store, premierul Norvegiei: În concluzie, domnule președinte, în baza dialogului pe care l-am avut, am decis să donăm o parte din avioanele norvegiene F-16. Acum discutăm când vom face acest lucru și cum.

Jonas Store nu a precizat câte aparate vor fi donate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Norvegia susține activ aviația noastră și a pregătit anumite decizii.

Norvegia va mai dona rachete antiaeriene și alte sisteme moderne de armament. Norvegia și-a retras cele 57 de avioane F-16 de care dispune. 32 dintre acestea vor fi cumpărate de România.

Premierul Store a declarat că această vânzare este fermă. 12 avioane vor fi vândute unei companii private care antrenează ofițeri din aviația americană, dar acest contract este încă în discuție.

Analiștii consideră aparatele potrivite pentru Ucraina. Celelalte 13 sunt prea scumpe de reparat și ar putea fi trimise unor muzee.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite