Normele limbii române au fost actualizate în noul DOOM | Două dintre modificările care vor avea impact sunt acceptarea formelor „așează” și „înșeală”

6 ianuarie 2022, 18:55

Accentuarea migrației, popularitatea rețelelor de socializare și globalizarea au impus rapid modificări în limba română. Englezismele care circulau de ceva vreme în limba vorbită și-au câștigat acum un loc în dicționar. De exemplu: all-inclusive, take away, call-center, fake news, afterschool, check-in sau city -break vor fi scrise și pronunțate exact ca în limba din care provin, engleză. Pluralul croassanți nu a avut deloc succes printre vorbitori, așa că lingviștii au revenit asupra formei de plural preferate, croissante.

Directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, a explicat pentru Telejurnal cum se iau deciziile de modificare a regulilor lingvistice: Se iau prin două mijloace, fie prin aplicarae unor anchete, unor chestionare lingvistice în rândul vorbitorilor instruiți, vorbitorii care au studii de specialitate și se presupune că vorbesc limba literară și a doua – studiul de corpus, însemnând foarte multe texte strânse laolaltă, texte de presă îngrijite, texte de literatură îngrijită, texte științifice controlate sub aspectul corectitudinii”.

Două dintre modificările care vor avea impact sunt acceptarea formelor „așează” și „înșeală” scrise cu „ea” alături de „așază” și „înșală”, cum erau scrise până acum. De acum înainte vom pronunță doar trafic cu accent pe a. Varianta trafic nu mai este acceptată. “Eu mă învârt” și nu „eu mă învârtesc”. Dar sunt acceptate atât „eu chinui” și „chinuiesc”.

Au intrat în „legalitate” și multe cuvinte din zona culinară care au origini îndepărtate, exotice: oregano, chili, caju. Tot la noutăți mai sunt și alte cuvinte uzuale dar care nu erau prinse în DOOM până acum: CNP, Casco, colivăreasă, căpșunar.

Rezistă în limbaj de doi ani deja cuvintele specifice pandemiei: coronavirus, coronasceptic, izoletă, a carantina. Frecvența cu care sunt utilizate i-a determinat pe lingviști să le introducă în dicționar. Dicționarul Ortografic Ortoepic și morfologic al Limbii Române poate fi cumpărat online la un preț promoțional, dar va fi disponibil curând și în librării. TVR 1 vă dă întălnire de luni până vineri, după Telejurnalul de prânz, la emisiunea Vorbește Corect, ca să aflați ce mai e nou în Dicționar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite