Nord Stream 2 nu mai prezintă scurgeri de gaz. Scurgerea din Nord Stream 1, mai puternică, a început să se reducă

Nord Stream 1 Nord Stream 2
Nord Stream 1 Nord Stream 2
1 octombrie 2022, 20:28

„Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin gazoductul, astfel încât gazul care este în interior nu poate ieşi”, a declarat Ulrich Lissek, purtător de cuvânt al Nord Stream 2.

„Concluzia este că există încă gaz în gazoduct”, a adăugat el, fără a putea preciza cantitatea.

Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, au fost avariate de explozii submarine în largul insulei daneze Bornholm, în Marea Baltică, provocând barbotări pe mari suprafeţe.

Informaţii privind situaţia scurgerilor din gazoductul Nord Stream 1 nu sunt disponibile deocamdată.

Cele două conducte exploatate de un consorţiu depinzând de gigantul rus Gazprom nu erau operaţionale din cauza consecinţelor războiului din Ucraina, dar erau umplute cu gaz.

Scurgerea din Nord Stream 1, mai puternică, a început să se reducă vineri, spre finalul zilei.

Suprafaţa de barbotare a scăzut la 600 metri în diametru, faţă de 900-1.000 metri la început.

Autorităţile daneze şi suedeze estimaseră vineri, într-o scrisoare către Consiliul de Securitate al ONU, că scurgerile ar urma să se oprească duminică, odată cu epuizarea zecilor de mii de tone de gaz din conducte.

„Toate informaţiile disponibile indică spre faptul că aceste explozii sunt consecinţa unui act deliberat”, au mai scris autorităţile daneze şi suedeze.

VEZI și Mobilizare militară în nordul Europei, în cazul conductelor Nord Stream 1 şi 2. SUA şi mai multe ţări europene au deschis anchete. ONU avertizează asupra unei catastrofe ecologice

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite