Noile măsuri sanitare, în vigoare de la miezul nopții! Restricții de circulație, magazine închise mai devreme, tipuri de declarații necesare

27 martie 2021, 21:50

Rata de infectare din Capitală crește zilnic și a ajuns 6,88 cazuri la mia de locuitori. Asta înseamnă că vor fi impuse restricțiile din primul scenariul, adică doar vineri, sâmbătă și duminică.

Comitetul municipal pentru situații de urgență a luat și măsuri suplimentare privind piețele, magazinele și mijloacele de transport.

„În plus față de măsurile pe care le știți, am mai avut unele precizări care sunt deja prevăzute în ordine emise de miniștri, cu privire la transportul în comun, în primul rând pentru obligativitatea ca toți călătorii să fie informați despre necesitatea de a purta mască, la STB se prevede obligativitatea respectării circuitului de intrare prin ușa din față – ieșire pe ușa din spate, urmărirea în timp real a aglomerației. La Metrorex, de asemenea, trebuie urmărită aglomerarea și călătorii trebuie informați și îndrumați, în așa fel încât să se evite aglomerarea”, a precizat prefectul Capitalei sâmbătă după-amiază.

„În marile magazine de tip mall se instituie obligativitatea de a se păstra o cotă de 7 mp pentru fiecare persoană”, a adăugat Alin Stoica.

„În piețe, regula este să rămână folosească la jumătate capacitatea de persoane pe care le pot deservi”, a mai precizat prefectul, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști.

Restricții de circulație, dar și magazine închise mai devreme în week-end și la Hunedoara și Deva. Cele două orașe au depășit 4 cazuri la mia de locuitori și sunt în scenariul roșu.

Locuitorii au aflat despre noile reglementari, însă nu consideră restricțiile binevenite.

Județul Ilfov a urcat la incidența de peste 8 la mie. Un record nedorit la nivel național!

Sâmbătă s-au înregistrat peste 5.800 de noi cazuri de COVID din 37.000 de teste efectuate. Alte 162 de persoane au decedat, iar la terapie intensivă sunt internați 1.373 de pacienți, cel mai mare număr de la începutul pandemiei.

DESCARCĂ Modelele declarațiilor pe proprie răspundere și modelele pentru angajatori pentru cele două intervale orare de restricționare a circulației în afara locuinței

Joi seară, CNSU a propus, iar guvernul a aprobat următoarele măsuri:

a) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

b) Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).

c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).

e) Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori.

Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

f) În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.

g) În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18.00-22.00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite