Noi vești sumbre pentru Kremlin: economia rusă, lovită de o „criză de coduri”

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
28 iunie 2022, 12:12

Sancțiunile internaționale și tensiunile din cauza războiului i-au forțat pe producătorii industriali de la Siemens AG la SMS Group GmbH să înceteze operațiunile pe ceea ce a fost odată una dintre cele mai mari piețe ale lor. Ar putea simți mai mult lipsa programelor lor de computer decât mașinilor lor.

Aprovizionarea software-ului pentru proiectarea și fabricarea asistate de computer se transformă într-o problemă majoră care va fi un obstacol pentru dezvoltare, potrivit Elena Semenovskaia, un analist la IDC concentrat pe Rusia.

„Analogii rusești în acest domeniu sunt mult mai slabi și nevoia este mare”, a spus Semenovskaia. „Dar deocamdată abordarea este să te bazezi pe piraterie și pe copii învechite, ceea ce este un punct mort și nu e sustenabil.”

Software-ul străin este adesea „copt” direct în mașinile industriale și controlează procesele de înaltă precizie. Producătorii de echipamente își păzesc îndeaproape proprietatea intelectuală și, în multe cazuri, nu le oferă clienților acces la codurile folosite pentru a-și conduce fabricile, a declarat într-un interviu Serghei Dunaev, directorul de informații al Severstal PJSC.

În producția de oțel, care poate necesita o precizie cu câteva sutimi de milimetru pentru produse de mare valoare, chiar și abaterile mici pot face producția fără valoare, potrivit Dunaev.

În timp ce economia Rusiei, ajutată de prețurile ridicate la mărfuri, s-a descurcat mai bine decât majoritatea previziunilor de la începutul războiului, ea se confruntă cu o perioadă de ajustări structurale care o împing în recesiune. Producția de oțel la nivel național a scăzut cu 25% până la 30% de la invazie, a declarat în această lună proprietarul Severstal, Alexei Mordașov.

Alternative „suboptimale”

Guvernul rus a subliniat substituția importurilor, deoarece multe industrii au fost lovite de un val anterior de sancțiuni americane și europene după anexarea Crimeei în 2014, dar ambițiile sale nu au reușit să ia în considerare modul în care facilitățile moderne se bazează pe programare.

Numai industria siderurgică a investit aproximativ 3,2 trilioane de ruble (59 de miliarde de dolari) în ultimele două decenii pentru a-și reconstrui capacitatea după declinul său post-sovietic, potrivit Asociației Ruse a Oțelului. O mare parte din aceasta a fost cheltuită pe echipamente furnizate de companii străine precum Siemens, SMS Group și Danieli & C. Officine Meccaniche SpA pentru a crește eficiența sectorului.

„Toate industriile se confruntă cu aceleași probleme”, a spus Dunaev. „Multe procese din unitățile moderne sunt controlate de software.”

Exodul este o provocare pentru industria de petrol și gaze a națiunii, unde software-ul intern reprezintă doar 5% până la 10% din instrumentele specifice industriei și este adesea „suboptim”, potrivit adjunctului ministrului Energiei, Pavel Sorokin.

Situația se înrăutățește odată cu epuizarea zăcămintelor tradiționale de petrol ale Rusiei, forțând producătorii să exploateze rezerve greu de recuperat care necesită echipamente și programe mai complicate, dacă țara dorește să mențină producția la nivelurile actuale.

„Software-ul super-sofisticat pentru seism, pentru modelarea straturilor, foraj și fracturare hidraulică nu va fi necesar dacă nu vom avea echipamente pentru toate aceste procese”, a spus Sorokin la începutul acestei luni la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

MES importat

Chiar și producția alimentară locală, unde Rusia a făcut pași în agricultura internă în ultimii ani, se confruntă cu provocări. Instalațiile de procesare a cărnii de la Ros Agro Plc, una dintre cele mai mari exploatații agricole din țară, se bazează pe sisteme de execuție a producției importate, sau MES.

„Suntem dependenți în mod critic de companiile europene în ceea ce privește MES și nu știm încă ce să facem dacă se va întâmpla ceva”, a declarat Maxim Basov, președintele Ros Agro Plc, la forumul de la Sankt Petersburg.

Dacă blocările software-ului duc la defecțiuni ale echipamentelor, fabricile ar putea necesita piese de schimb care sunt dificil de găsit și din ce în ce mai scumpe, a spus Dunaev de la Severstal. Pentru a evita astfel de întârzieri, el a propus ca jucătorii din industrie să coopereze pentru a crea o bază de date cu componente de rezervă care pot fi partajate după cum este necesar.

Nu doar industria este afectată. SAP SE și Microsoft Corp. urmează să oprească actualizările și serviciile pentru companiile rusești în august, lăsând companiile și serviciile guvernamentale care se bazează pe software-ul lor potențial vulnerabil la încălcări de securitate și viruși.

Ambițiile Rusiei pentru o rețea mobilă 5G au fost, de asemenea, răsturnate de război, stârnind temeri că economia își va pierde competitivitatea pe măsură ce se luptă să mențină serviciile existente, în timp ce alte țări își modernizează infrastructura.

Sistemele noi nu vor apărea peste noapte. A fost nevoie de aproape un deceniu și aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a crea alternativa internă a Rusiei la Microsoft Office, potrivit lui Dmitri Komissarov, dezvoltatorul MyOffice.

„Este necesar să aruncăm o privire asupra inventarului și să stabilim ce soluții lipsesc, apoi să începem să le dezvoltăm”, a spus Komissarov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite