Noi tensiuni între Marea Britanie și UE

24 noiembrie 2021, 06:29

Zeci de demonstranți s-au strâns zilele trecute în zona dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda, cerând ca Londra să nu invoce așa-numitul articol 16 din acordul post-Brexit, care permite părților să adopte unilateral acţiuni, în cazul în care consideră că acordul are un puternic impact negativ asupra intereselor lor.

40 de milioane de vehicule traversează aceasă graniță anual, nu vă puteți imagina efectul pe care l-ar avea asupra comunităților și economiei insulei dacă am avea o frontieră reală, este de neconceput, a spus un manifestant.

De teama problemelor sociale, guvernul de la Londra nu implementează controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord și restul Marii Britanii și poartă negocieri în acest sens cu Uniunea Europeană.

Sigur, am vrea să găsim o soluție negociată pentru rezolvarea acestei probleme. Dacă nu, articolul 16 rămâne o opțiune, a precizat David Frost, ministrul britanic pentru Brexit.

Europenii sunt însă exasperați de faptul că britanicii vor să-și renegocieze acordul.

La naiba, vrem să lucrăm împreună ca parteneri și prieteni„, răbufnea ministrul german al Afacerilor Europene, într-un limbaj rar întâlnit în domeniul diplomatic.

Dragi prieteni din Londra și Marea Britanie, vă rugăm, veniți-vă în simțiri! Am ajuns la acorduri clare după negocieri complicate, care au durat mult, a exclamat Michael Roth, ministrul german al Afacerilor Europene.

Dacă rămânem în această poziție de „pozare” politică, aducând noi și noi probleme în discuție, nu cred că rezolvăm cea mai presantă problemă pentru oamenii din Irlanda de Nord, a precizat Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene.

Și în timp ce politicienii se ceartă, în teren situația devine din ce în ce mai complicată, iar de actualele tensiuni pot încerca să profite extremiștii de ambele părți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite