Noi tensiuni în Catalonia. Madridul va ridica autonomia provinciei

20 octombrie 2017, 09:53

Susţinătorii independenţei vor ieşi din nou pe străzi în Catalonia, după ce guvernul spaniol a decis să activeze protocolul de suspendare a autorităţii regionale. Conducerea celor două ONG-uri catalane care susţin independenţa denunţă atitudinea dură a statului şi arestările efectuate de justiţie.

Premierul Mariano Rajoy va invoca articolul 155 din Constituţia Spaniei, prin care poate destitui actuala conducere din Catalonia şi are sprijinul majorităţii parlamentare ca să preia administrarea directă a regiunii.

Executivul spaniol consideră că administraţia catalană, condusă de Carles Puigdemont, încalcă prevederile Constituţiei. Promovarea unei declaraţii de independenţă îi nemulțumește pe majoritatea spaniolilor care vor o soluţionare rapidă a crizei.

Suspendarea autonomiei regionale trebuie aprobată de Senatul Spaniei şi punerea în aplicare a măsurilor ar putea dura până la trei săptămâni, timp în care investitorii vor continua să evite Catalonia.

Peste 900 de firme au părăsit deja cea mai bogată regiune a Spaniei de teama unei declaraţii de independenţă şi mulţi catalani îşi transferă economiile în afara Cataloniei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă