Noi tensiuni Ankara-Washington. Cele două state au suspendat acordarea vizelor de călătorie

9 octombrie 2017, 10:13

„Evenimentele recente au constrâns guvernul turc să reevalueze angajamentul guvernului Statelor Unite pentru securitatea instalaţiilor şi personalului misiunii turce”, a informat pe Twitter Ambasada Turciei la Washington.

„Ca să reducem numărul vizitatorilor în reprezentanţele noastre diplomatice din Statele Unite, în timpul acestei evaluări, am suspendat toate serviciile de vize pentru cetăţenii americani în toate reprezentanţele diplomatice şi consulare”, se mai scrie în text.

Este o replică previzibilă, potrivit uzanţelor diplomatice, la o măsură similară luată de americani zilele trecute.

„Evenimentele recente au constrâns guvernul american să reevalueză angajamentul guvernului Turciei pentru securitatea instalaţiilor şi personalului misiunii americane. Ca să reducem la minimum numărul vizitatorilor în ambasadă şi consulate, pe parcursul acestei evaluări, am suspendat toate serviciile de vize pentru non-imigranţi, în toate reprezentanţele noastre diplomatice din Turcia”.

Cele două mesaje nu sunt însă complet identice. Americanii suspendă acordarea vizelor doar pentru non-imigranţi: turişti, studenţi, cercetători, oameni care călătoresc pentru tratamente medicale. Măsura turcă se aplică însă tuturor americanilor, inclusiv celor ce au deja viză, lăsând practic nelămurită situaţia acestora.

Washingtonul anunţase suspendearea vizelor după ce un angajat al consulatului american la Istanbul a fost arestat. Un tribunal turc îl inculpase pentru legături cu Fetullah Gulen, predicatorul aflat în exil în Statele Unite şi considerat de Ankara ca iniţiatorul puciului eşuat din iulie 2016.

De atunci, autorităţile au arestat peste 40.000 de oameni, 120.000 au fost daţi afară de la locurile de muncă. Iar Turcia, stat NATO de importanţă strategică, s-a apropiat din ce în ce mai mult de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite