Noi scumpiri şi rate mai mari în pragul sărbătorilor de iarnă. Leul – cea mai slabă cotaţie din istorie

14 noiembrie 2017, 11:48

Luni, 13 noimebrie. Zi cu ghinion pentru moneda naţională. O zi care le-a dat fiori celor care au de dat înapoi împrumuturi în valută. Banca Naţională a anunţat un curs de  aproape de 4 lei si 65 de bani pentru un euro. Un nou record istoric negativ. Aceasta, în timp ce cotaţia pentru dolarul american a depăşit 3 lei şi 99 de bani. Dar la casele de schimb valutar, euro s-a vândut  cu peste 4 lei şi 69 de bani. Unele bănci au afişat un curs chiar şi de peste 4 lei şi 72 de bani. Cotaţii pe care moneda naţională nu le-a mai atins niciodată.

Românii cu împrumuturi în moneda străină vor plăti rate mai mari. Chiar şi cu câteva zeci de lei faţă de luna trecută, atunci când euro era cotat sub 4,59. De exemplu, pentru o rată de 300 de euro, diferenţa depăşeşte 12 lei.

Specialiştii în domeniu pun deprecierea leului pe seama lipsei mari de monedă străină din economie.

“Nu prea mai vin investitori străini substanţiali care să aducă monedă importantă în România, oferta de valută neputând să ţină pasul cu cererea de valută venită pe filiera comerţului exterior”, explică Cristian Păun, profesor de economie.

Şi reprezentanţii BNR sunt cu ochii pe piaţă, deşi recunosc că se vor preocupa, în primul rând, de menţinerea dobânzilor şi vor lăsa cursul să fluctueze în funcţie de piaţă.

“Au crescut exoprturile foarte bine, dar ritmul de creştere al importurilor este mult mai mare decât al exporturilor. În consecinţă, există o lipsă de valută permanentă şi consistentă în piaţă. Privim cu mare atenţie această chestiune şi nu suntem pasivi”, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu nu exclude nici varianta unui atac asupra leului.

Efectele devalorizării leului se vor resimţi în preţul carburanţilor, al produselor şi serviciilor. O povară în plus pentru români, în pragul sărbătorilor de iarnă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite