Noi runde de negocieri pentru buget. Nu a fost găsită o soluție care să răspundă tuturor nemulțumirilor

6 februarie 2019, 11:14

UPDATE Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat la ieșirea de la întâlnirea cu primarii de municipii: „Primarii vor avea cel puțin bugetele de anul trecut”.

Mai mult, el a afirmat că administrația locală va primi cu 27% mai mulți bani decât anul trecut.

Liviu Dragnea, președintele PSD: „S-au făcut deja socotelile în așa fel încât să se acopere aceste cheltuieli. Dar sunt multe municipii care nu mai au nevoie de această sumă pentru că au creșteri. De exemplu, la Brașov, cu toate cheltuielile sociale și cu 60%, rămâne un plus de 64 de milioane de lei. La Cluj, 100 de milioane de lei„.

Șeful PSD a fost contrazis de primarii marilor orașe: bugetele mărite nu vor însemna nimic dacă primăriilor li se vor transfera și cheltuielile cu asistența socială.

UPDATE Din clipă în clipă trebuie să sosească președintele PSD Liviu Dragnea la sediul Asociației Municipiilor din România, deja primarii au început să vină pentru o discuție cu președintele PSD, căruia Gabriela Firea îi reproșează în continuare că a vitregit bugetul Primăriei, mai bine de un sfert din banii pe care ar fi trebuit să-i primească Primăria Capitalei ar fi fost tăiați, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. În urma negocierilor din ultimele zile, ar urma ca 60% din impozitul pe venit să meargă către autoritățile locale, 17,5% (mai mult decât era inițial discutat) către consiliile județene, 15% către un fond de echilibrare a bugetelor primăriilor, iar 7,5% din impozitul pe venit – la Ministerul Finanțelor, care îl va distribui, în mod egal, către județe. Primarii susțin că ar fi rezolvate problemele sociale care revin județelor – cele legate de centrele de plasament pentru copii -, în schimb cheltuielile cu asistența socială pentru persoanele cu handicap ar rămâne, în continuare, la primării, impactul lor ar fi de 4,7 miliarde de lei și acesta nu ar fi acoperit de către guvern. Ei se așteaptă să primească o ofertă, astăzi, la negocieri, de doar 600 de milioane de lei, pentru a compensa puțin această situație. Primarii spun că ar putea să ajungă în pragul falimentului, din cauza acestei împărțiri a banilor prevăzută de Guvern.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Se încalcă mai multe legi, este normal ca funcționarii publici și demnitarii să aibă grijă ceea ce sunt puși să facă, și din punct de vedere legal, pentru că ei vor răspunde. Nu persoana care, acum, dorind să mă pedepsească pe mine politic și să mă pună într-o situație incomodă față de bucureșteni, practic a luat această decizie politică mare care Bucureștiul să sufere”.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad: „Din câte puteți constata, ne întâlnim cu adevăratul prim-ministru. Până acum am vorbit cu oameni care ne-au spus că lucrurile merg foarte bine, că primim bani. Noi, administrațiile locale am prezentat buget cu buget atât doamnei prim-ministru, cât și d-lui Teodorovici, au impus și dânșii, în calculator, solicitările noastre, și s-a constatat că ni se fură bani din bugetele locale”.

Astăzi continuă discuțiile în Coaliția de guvernare atât cu privire la problemele ridicate de autoritățile locale și de finanțarea pe care o vor primi anul acesta, cât și problemele ridicate de UDMR, a transmis Andreea Dumitrescu. Vor discuta astăzi și despre chestiunea investițiilor în infrastructură, despre fondurile alocate Ministerului Transporturilor, unde și cei de la ALDE vor mai multe explicații de la PSD, vor să fie prioritizate anumite proiecte de investiții, ca măcar o parte dintre ele să fie finalizate în acest an sau anul viitor. Sunt nemulțumiri în primul rând din partea primarilor, din cauza felului în care le vor fi împărțiți banii din impozitul pe venit care le va reveni 100% autorităților locale, între consiliile județene și localități, s-au discutat mai multe variante, inclusiv una în care Ministerul Finanțelor și-ar aroga o parte din acest impozit pe venit, pentru a echilibra bugetele consiliilor județene. Se pune în discuție o majorare a cotei TVA care este alocată drumurilor județene, o solicitare făcută și de cei de la UDMR. Dar cea mai mare problemă rămân cheltuielile sociale, care vor fi mult mai mici. Mulți dintre primari reclamă că ar ajunge chiar în pragul falimentului, din acest motiv. Despre acest subiect se va discuta astăzi într-o întâlnire cu primarii de municipii, va participa și Gabriela Firea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite