Noi restricții în Bulgaria: Certificatul COVID va fi obligatoriu pentru majoritatea activităților în spații publice interioare

20 octombrie 2021, 20:19

Cu peste 5 mii de infectări și doar 6 mii de vaccinări într-o singură zi, Bulgaria este în plin val 4 al pandemiei, fără alte soluții decât restricții dure. De joi, 21 octombrie, în restaurante, hoteluri, cinematografe, magazine mai mari de 300 de metri pătrați, teatre, muzee sau săli de sport se va intra doar în baza certificatului verde. Unitățile care nu pot verifica documentul COVID trebuie să se închidă imediat. Școlile rămân, deocamdată, deschise, dar totul depinde de evoluția epidemiologică.

STOYCHO KATSAROV, ministrul Sănătăţii din Bulgaria: „În toate municipalităţile unde în 14 zile numărul deceselor depăşeşte 750 la suta de mii de locuitori, toate cursurile cu prezenţă fizică se vor suspenda. Universităţile pot permite prezenţa fizică doar studenţilor care prezintă certificatul COVID.”

Certificatul verde devine obligatoriu pentru angajații din unitățile sanitare și căminele de bătrâni. Orice abatere de la regula certificatului se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare și amendă de 50 de mii de leva, aproximativ 25 de mii de euro. Aceste măsuri sunt în vigoare pentru cel puțin două săptămâni, au precizat oficialii. Rata de vaccinare în Bulgaria rămâne însă foarte mică.

În ultimele zile s-au făcut câteva mii de doze, iar pe ansamblu, țara vecină a imunizat doar 20% din populație, fiind codașa Europei la acest capitol.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite