CNSU: Noi reguli pentru școli, concerte, competiții, târguri de Crăciun. Fără restricții pentru public la parada de 1 Decembrie. Cherecheș: Relaxarea va duce la creșterea nr. de cazuri exact în perioada sărbătorilor

Se reiau spectacolele și concertele, iar publicul va avea acces și la competiții sportive! Cu două condiții: spectatorii să fie vaccinați sau trecuți prin boală și să nu ocupe mai mult de 30% din capacitate. Sunt reguli stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu precizarea că nu sunt "relaxări"! Cea mai importantă noutate este că, de luni, toți copiii revin în școli și grădinițe în zonele în care incidența COVID este sub 3 la mie. Nu mai contează rata de vaccinare. Pe 1 Decembrie, toți cei care vor să vadă parada și festivitățile dedicate Zilei Naționale o pot face fără restricții. Rămân limitări doar pentru zona oficială.

19 Noiembrie 2021, 12:02 (actualizat 19 Noiembrie 2021, 19:15) Știrile TVR |

Luni revin în clase și elevii sau preșcolarii din toate zonele unde infectarea este sub 3 cazuri la mia de locuitori. În acest moment. aproximativ jumătate din țară ar fi în acest scenariu. Aici nu vor mai fi restricții în funcție de nivelul de vaccinare al personalului.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: "CNSU a abilitat Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să completeze ordinul comun privind funcționarea unităților de învățământ preuniversitar, lucru care s-a întâmplat deja - ordinul a fost semnat și transmis către Monitorul Oficial".

La festivaluri, petreceri în aer liber și concerte vor putea participa exclusiv persoanele vaccinate sau trecute prin boală și doar până la 30% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane.

Aceleași reguli se aplică și pentru competițiile sportive.

Pe 1 Decembrie, toți cei care vor să vadă parada și festivitățile dedicate Zilei Naționale o pot face fără restricții. Rămân limitări doar pentru zona oficială.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică: "Valul acesta pe care-l vedem, creșterea aceasta a numărului de cazuri în Vest va veni și la noi. Mai mult, deschiderea școlii de acuma va duce la creșterea numărului de cazuri. Relaxarea acuma este o măsură extrem de proastă, pentru că va duce la creșterea numărului de cazuri exact în perioada sărbătorilor de iarnă."

Regulile stabilite acum de CNSU trebuie aprobate de guvern și se vor aplica inclusiv pentru târgurile de Crăciun care urmează să fie deschise de primării.

Pentru sărbători, CNSU a anunțat că la jumătatea lunii decembrie va stabili măsurile de protecție care se vor aplica de Crăciun și Revelion.

ACTUALIZARE Organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României în București va fi permisă cu participarea, în zona oficială, a cel mult 400 de persoane. În municipiile reședință de județ, pot participa la ceremonii cel mult 200 de persoane, cu respectarea măsurilor sanitare.

CNSU propune ca accesul participanților să se facă potrivit măsurilor stabilite de instituția organizatoare, pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Persoanele vaccinate cu schemă completă sau trecute prin boală vor avea acces la spectacole, concerte, festivaluri publice şi private sau alte evenimente culturale desfăşurate în aer liber, precum şi la cursuri, workshopuri, conferinţe.

Totodată, s-a aprobat propunerea ca organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale să fie permisă, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, purtarea măştii de protecţie şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

De asemenea, a fost aprobată propunerea privind organizarea şi desfăşurarea de cursuri, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshopuri şi conferinţe, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, doar în intervalul orar 5,00-21,00, cu participarea persoanelor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de sănătate publică.

ACTUALIZARE Potrivit deciziei CNSU, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății pot modifica ordinul comun, astfel încât să copiii să poată participa fizic la cursuri și în localitățile cu incidența cumulată la 14 zile mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului din unitățile de învățământ.

ACTUALIZARE Membrii CNSU au discutat varianta în care ar putea redeschide școlile și grădinițele cu prezență fizică în toate localitățile în care rata de infectare este sub trei cazuri la mia de locuitori. În acest moment, în România, sunt 1.846 de astfel de localități și asta ar însemna că aceste unități școlare cursurile se vor desfășura cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului.

Un alt aspect extrem de importantă aflat pe ordinea de zi a ședinței CSM a fost legat de competițiile sportive acestea ar putea dura doar cu 30% din capacitatea sălii.

Dacă e să vorbim despre spectatori, nu mai puțin importante sunt distanțarea fizică și masca de protecție.

Pentru Revelion principalul scenariu de lucru pe care îl au acum pe masă membrii CNSU este acela că petrecerile sunt permise în intervalul 21.00 - 05.00.

Dacă e să vorbim despre petrecerile și concertele în aer liber, la acestea pot participa doar persoanele vaccinate și se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea spațiului.

De Ziua Națională, parada s-ar putea desfășura, la București, cu cu maximum 400 de persoane, iar în localitățile din țară,  în municipiile reședință de județ se poate participa la ceremoniile oficiale de ziua de 1 decembrie cu maximum 200 de persoane.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI