Noi reguli în centrele pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. Angajaţii nu mai sunt izolați preventiv la locul de muncă

19 mai 2020, 11:55

Cosmina Simiean Nicolescu: Autoizolarea personalului, probabil a salvat sute de vieți din căminele de bătrâni

Cosmina Simiean Nicolescu, directorul general al Direcţiei Generale de Asistență Socială a Municipiului București a declarat la TVR că  Toți conducătorii unităților de tip cămine de bătrâni și-au lut măsuri pentru a preveni infectarea cu acest virus. Măsurile merg de la cele de igienă care ne sunt recomandate de autorități, până la măsuri proprii în fiecare centru. În starea de alertă nu a putut fi menținută autoizolarea personalului, o măsură extrem de controversată la început, când a fost reglementată prin ordonanța 8, însă probabil a salvat sute de vieți din căminele de bătrâni.

Mădalina Turza, despre sunt noile reguli din centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităti

Mădalina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru drepturile persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii ne-a explicat, prin telefon, care sunt noile reguli din centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităti.

Mădalina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru drepturile persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii: Au fost transmise către toţi furnizorii de servicii sociale din ţară o serie de recomandări cu privire la felul în care să-şi organizeze activitatea, cu maximă precauţie în ceea ce priveşte beneficiarii, legate de igienă şi măsurile de protecţie.

Angajaţii nu mai sunt în acest moment izolaţi preventiv la locul de muncă. Adică nu mai fac acele ture de câte 14 zile. Ei vor munci conform prevederilor Codului Muncii, lăsându-se la latitudinea furnizorului de serviciu, dacă va dori să facă ture prelungite. Sunt nişte reguli adaptate serviciilor sociale, care sunt armonizate cu situaţia efectivă a unor oameni care locuiesc într-un centru sau într-un cămin de vârstnici.

Şi cine poate verifica dacă aceste reguli sunt corecte?

Mădalina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru drepturile persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii: Această responsabilitate cade deopotrivă în sarcina DGASPC-urilor, a ANPS-ului, dar şi a Direcţiilor de Sănătate Publică. Pentru că în situaţia în care apare un focar de infecţie, evident că se vor face anchete epidemiologice.

Cum va arăta regimul de vizitare?

Mădalina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru drepturile persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii: Regimul de vizitare va fi unul reglementat tot conform normelor epidemiologice. Adică într-o încăpere aerisită, unde să existe minim 4 metri pentru fiecare persoană, cu o distanţă de 1,5 metri între persoane, cu purtarea echipamentului de protecţie şi aşa mai departe.

Dacă sunt cazuri în care familia doreşte să-i ia acasă pentru câteva zile, care este procedura?

Mădalina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru drepturile persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii:  Aceștia işi pot vizita familiile, cu excepţia situaţiei în care se afla într-o zonă de focar sau în care există riscul de contaminare. Se va face un interviu de triaj al familiei. Adică va fi întrebată dacă a interacţionat cu persoane bolnave, dacă există o situaţie de risc în acest sens.  La sfârşitul stării de urgenţă, situaţia răspândirii virusului şi a deceselor în căminelor de vârstinici, şi în centrele rezidenţiale nu este atât de gravă, în sensul în care avem 0,2% din totalul beneficiarilor decedaţi. Adică 122 de vârstnici din aproape 60.000 de persoane. Am ieşit din această perioadă cu 657 de persoane infectate, adică adulţi vârstnici, cam 1,15% din totalul persoanelor din sistemul de protecţie şi ne-am bucurat să nu avem niciun deces în rândul copiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă