Noi reguli de internare pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19. Asimptomaticii ar putea fi evaluați la domiciliu de medicii de familie

12 octombrie 2020, 20:26

Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru analize şi investigaţii imagistice, în 48 de ore.

Cei cu simptome vor fi internaţi după evaluare, dacă au comorbidităţi.

Iar cei fără alte afecţiuni vor primi tratament şi vor merge acasă, unde-i vor supraveghea medicii de familie.

Aceste intenții au fost anunțate de ministrul Sănătăţii înainte de a se consulta cu reprezentanţii doctorilor.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Avem pregatită inclusiv o colaborare cu medicii de familie prin contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare în care vor primi 30 de puncte pentru fiecare caz pe care-l vor monitoriza, precum si posibilitatea de prestări de serviciu pe care o vor avea cu Direcția de Sănătate Publică în activitatea de anchete epidemiologice si urmărirea pacienților.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: Pentru a putea permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită și o evaluare și un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome pot să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze efectiv la spital.

Medicii de familie spun însă că nu pot merge acasă la cei confirmaţi ca să le evalueze ei starea.

Rodica Tănăsescu, medic de familie: Nu putem merge la domiciliul lor pentru că nu avem maşini nebulizate, nu avem costumaţia necesară, condiţiile de echipare şi de dezechipare şi de ardere a acestor echipamente. Şi nu avem nici laboratoarele şi radiologiile în spinare.

Daciana Toma, secretar, Societatea Naţională de Medicina Familiei: Există risc foarte mare de infectare. În momentul în care un medic de familie e izolat, carantinat, ce-o fi el, sunt zone în care toate cele 14 zile nu are cine să-l înlocuiască.

Virgil Guran, consilier al premierului: Vă spun că trebuie luate măsuri de la minut la minut. Trebuie să iei măsuri, dacă nu eşti ferm vei pierde. Şi trebuie să înţeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate.

Declaraţia consilierului premierului i-a revoltat pe medicii de familie.

Militarii merg la război înarmaţi, nu ca medicii de familie, cu mâinile goale„, au transmis reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei într-un comunicat și cer demiterea lui Virgil Guran.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: Dacă au fost declarații care au fost nepotrivite, care i-au jignit, îmi cer eu scuze. Dl. Guran nu e consilierul meu pe probleme de sănătate.

Premierul a precizat că pacienții care nu se pot izola la domiciliu sau vor să fie internați vor fi tratați în spital sau vor fi găzduiți în centre de carantină.

Subiectul a fost dezbătut la Tema Zilei de Dorina Florea și Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă