Noi proteste în Barcelona. Manifestanții cer eliberarea din închisoare a foștilor oficiali catalani

8 noiembrie 2017, 23:18

Manifestanții convocați de un sindicat minoritar și de două ONG-uri pro-independență au cerut eliberarea foștilor oficiali catalani. Aceștia sunt acuzați de rebeliune și de deturnare de fonduri în urma referendumului de independență din 1 octombrie.

„Manifestăm pentru democrație și pentru guvern, lucruri care nouă ne-au fost furate. Guvernul nostru se află în exil și în închisoare”.

„Ne aflăm aici pur și simplu pentru demnitate umană, ca să-i sprijim pe deținuții politici din închisorile de la Madrid”.

Greva din Catalonia a blocat pentru câteva ore traficul rutier din zona Barcelonei, după ce zeci de persoane s-au așezat pe asfalt.

Guvernul spaniol justifică măsurile luate până acum și consideră că alegerile anticipate vor soluționa situația din Catalonia.

MARIANO RAJOY, premier: „Un lider regional nu poate inventa un cadru legal paralel așa cum am văzut și un lider regional nu poate declara în mod unilateral independența unei părți a teritoriului național”.

Declararea independenței la Barcelona în 27 octombrie a provocat cea mai mare criză din istoria recentă a Spaniei.

Cea mai bogată regiune a țării este administrată acum direct de guvernul central. Partidele catalane se pregătesc de alegeri anticipate, iar liderii formațiunilor pro-independență nu au reușit să încheie deocamdată nicio alianță și nici nu mai au când.

De la Madrid, pentru TVR, Felix Damian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite