Tudorel Toader a publicat azi noi precizări legate de dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr la funcția de procuror general al României. Potrivit acestora, la dosar ar fi existat "O Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis". Ministrul nu a făcut publică ordonanța, însă a trimis o copie la CSM și cere Consiliului să confime sau să infirme acuzațiile sale. Procurorul general explică: este vorba de o eroare de nume, ordonanța a fost emisă de un alt procuror, Cristian A. Lazăr.
Într-un comunicat de presă, Ministerul Justiției susține că în dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr din 2016, depus la Ministerul Justiției, era și o ordonanță de clasare pe numele lui Klaus Iohannis. Dosarul fusese închis în 2013 de Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, unde Lazăr era șef, și viza retrocedarea de către primarul Sibiului a unui imobil către Forumul Democrat al Germanilor. Acest document nu a mai fost trimis la CSM de ministrul Justiției de atunci, Raluca Prună.
"Nu cunoaștem documentele care au fost analizate la acea dată de către domnul Președinte pentru a motiva decizia sa de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece din documentele de la Ministerul Justiției nu rezultă conținutul dosarului transmis către Administrația Prezidențială. Ordonanța de clasare menționată la punctul anterior se află în dosarul de la Ministerul Justiției, aferent procedurii de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general".
Ministrul Justiției nu a dat publicității ordonanța de clasare, așa cum a promis inițial, fiind vorba de un document nepublic, însă a trimis o copie la CSM și îi cere Consiliului să confirme cele spuse de el. Tudorel Toader pomenea de săptămâna trecută că la dosarul de numire al procurorului general ar fi o ordonanță de clasare dată lui Klaus Iohannis.
Tudorel Toader, ministrul Justiției: "Nu credem faptul că are vreo legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosar de candidatură a actualului procuror general în care, și chiar nu înțeleg de ce a psu-o în dosar, apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr și referitoare la președintele României în funcție".
CSM a infirmat că la dosarul lui Augustin Lazăr ar fi o ordonanță de clasare, dar acum Tudorel Toader spune că ordonanța de clasare era doar în dosarul de la Ministerul Justiției.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Primul reproș este legat de lispa unei evaluări din dosarul lui Augustin Lazăr, la care acesta să fi primit calificativul de "foarte bine": «În dosarul de candidatură nu s-a identificat nici un document care să dovedească îndeplinirea criteriului de la capitolul Condiții prevăzute de lege din anunțul de pe site-ul Ministerului Justiției, și anume obținerea calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare».
Apoi, Tudorel Toader precizează că "În dosarul candidatului de la Ministerul Justiției nu se pot identifica, cu exactitate, documentele justificative pentru activitatea profesională, și anume lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care şi-a desfășurat activitatea şi orice alte înscrisuri considerate relevante". Ministrul Justiției spune că, potrivit Regulamentului de numire în funcție a procurorilor șefi, în dosar trebuia să fie și "10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care şi-a desfășurat activitatea şi orice alte înscrisuri considerate relevante”.
Iată care este referirea, în comunicatul ministrului Justiției, la presupusul dosar al lui Klaus Iohannis:
«În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiției, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis.
La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcția Națională Anticorupție, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
În raportul de evaluare a fost precizat faptul că: ”Nu cunoaștem dacă motivul acestei scăpări are vreo legătură cu faptul că în dosarul de candidatură al actualului procuror general era tocmai o rezoluție de clasare care privea președintele României în funcție. Am luat doar act de documentele pe care le-am identificat în dosarul înregistrat la Ministerul Justiției”»