Noi plafoane pentru prețurile gazelor și energiei. Facturile greşite vor fi recalculate fără ca populaţia să fie debranşată sau să suporte penalităţi

18 ianuarie 2022, 17:15

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat și că facturile greşite vor fi recalculate fără ca populaţia să fie debranşată sau să suporte penalităţi. Producătorii și furnizorii de energie au fost chemați la guvern să discute cu premierul.

În plină iarnă, managerii spitalelor sunt îngrijorați de facturile mari la încălzire. 60.000 de lei a avut de plată spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Nici în școli situația nu este mai bună. La Colegiul Traian din Drobeta Turnu Severin, factura a fost de puțin peste 60.000 de lei. Speriată, conducerea instituției a schimbat furnizorul. Însă pentru doar patru zile din noiembrie a avut de plata 28.000 de lei.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu veți mai vedeți facturi că până acum!”.

Ministrul Energiei a făcut această promisiune după ce partidele din coaliție au stabilit noi plafoane pentru gaze și curent electric. La electricitate, un kilowat oră va costa 68 bani pentru un consum maxim de 500 de KW. Ce depășește această limita va fi taxat cu 80 de bani kilowatul. Pentru gaze, plafonul va fi redus de la 37 la 31 de bani pe kwh pentru toată lumea care se încadrează în plaja de consum maximă. Vor fi plafoane și pentru consumatorii non-casnici, de exemplu, IMM-uri, școli, spitale sau producători din industria alimentară.

„Nicun român nu va plăti, dacă va consuma mai mult de 500 de Kw, mai mult 80 de bani pe Kw și cei care consumă până în 500 vor plăti fix 68 de bani. Vorbim de reduceri simțitoare ale facturii dar depinde și de cât consumă”, a precizat Virgil Popescu.

Noile prețuri intră în vigoare la 1 februarie și se aplică până la 31 martie. Impactul bugetar vaa fi de 3 miliarde de lei.

Guvernul ia în calcul posibilitatea ca noile plafoane să fie aplicate din ianuarie. Același lucru l-a cerut și liderul PSD, Marcel Ciolacu. Este așteptat un răspuns de la Ministerul Justiției. Masurile care vor fi aprobate de guvern au fost prezentate și furnizorilor de energie și gaze, care s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă. Aceștia și-au asumat să refacă facturile emise eronat. Cele deja achitate vor fi deduse din următoarele sume de plată, daca nu depășesc 100 de lei. Iar în cazul facturilor exagerate, furnizorii vor înapoia banii clientului în cinci zile de la sesizare. Iar cei care nu au plătit încă nu vor fi nici debranșați nici sancționați. Experții în energie spun că masurile sunt o soluție de moment. Iar pe termen lung legislația trebuie regândită.

Potrivit ANPC, peste două milioane de facturi pentru energie electrică au fost deja reclaculate. Iar până acum, în urma controalelor au fost date amenzi de peste 600 de mii de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite