Noi oportunități de finanțare pentru tinerii fermieri, exploatații mici și cooperare între fermieri prin PNDR 2020

Fermier
Fermier
18 august 2021, 14:30

Sesiunea de primire a proiectelor pentru submăsurile 6.1, 6.3 și 16.4/ 16/4a va începe în data de 27 august 2021, ora 9.00.

„Începând cu publicarea acestor ghiduri am intrat în linie dreaptă spre deschiderea sesiunilor de finanțare. Vorbim în principal despre două linii de finanțare bazate pe sprijin forfetar care oferă o oportunitate deosebită pentru începutul unor afaceri agricole în mediul rural. Finanțarea instalării tinerilor fermieri încearcă să diminueze o problemă imensă cu care se confruntă satul românesc: îmbătrânirea populației rurale. Tinerii fermieri sunt așteptați să preia exploatațiile părinților sau a bunicilor și să clădească o nouă generație de agricultori.

Dacă vorbim despre sprijinirea fermelor mici, și aici acest sprijin financiar încearcă să întărească micii agricultori, care să depășească clar nivelul de subzistență și să facă pasul decisiv spre mici ferme comerciale. Această consolidare va antrena o mai bună agregare a exploatațiilor, diminuând progresiv fărâmițarea exploatațiilor, problemă cu care agricultura României se confruntă de câteva decenii, a declarat Dorin Dumitru Opreanu, director general adjunct AFIR.

În ceea ce privește tinerii fermieri, principalul element de noutate îl reprezintă majorarea sprijinului financiar pe care îl pot obține începând cu sesiunea din acest an. Astfel, finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100% nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole, față de cinci ani cât era anterior) și poate fi în valoare de 70 000, 60 000, 50.000 sau de 40.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației (exprimată în SO – standard output, care se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR http://so.afir.info/). Totodată, dacă în Planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare – procesare sau agricultura ecologică acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.

De asemenea, se pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat este 100% nerambursabil, în valoare de maxim 15.000 de euro. Condițiile de finanțare sunt similare cu cele din anii trecuți.

Valoarea maximă a sprijinului financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4/ 16.4a a fost majorată la 250.000 de euro, de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare și este 100% nerambursabilă. Costurile de funcționare a cooperării nu vor depăși 10% din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect depus. Valoarea sprijinului solicitat trebuie să fie justificată și corelată cu complexitatea proiectului, cantitatea de produse comercializate și cu valoarea adăugată generată de acesta după implementare.

Toți cei interesați să acceseze fonduri europene prin submăsurile menționate anterior au la dispoziție gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în vederea întocmirii documentației pentru depunerea cererilor de finanțare, care se va realiza on-line, pe site-ul Agenției, la momentul lansării sesiunii.

Informații directe se pot obține și de la sediile Oficiilor Județene pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și ale Centrelor Regionale pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite