Noi injurii în Parlament, în Comisia de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților. AUR și USR nu sunt de acord cu noile reguli și spun că Parlamentul devine mai opac

9 februarie 2022, 17:56

Scandalul a început dimineață, în Comisia de Regulament. Dar discuțiile despre cum să fie sancționată agresivitatea în parlament au degenerat într-o nouă scenă în care a fost implicat și deputatul minorității germane.

OVIDIU GANȚ: Azi dimineață, în timpul ședinței de Regulament, deputatul Ciprian Titi Stoica m-a numit nazist, insistând în continuare „ăsta e adevărul istoric, sunteți naziști”. Fapta s-a comis în prezența membrilor Comisiei pentru regulament și a altor deputați, în consecință, cer Parchetului General să se autosesizeze.

În plen, tensiunile au căpătat amploare când s-au supus la vot modificările regulamentului, propuse după incidentul de luni, când George Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei, în timp ce vorbea de la tribună. Astfel de episoade cu derapaje verbale și fizice vor fi sancționate de acum încolo. S-au votat și reguli privind filmarea cu telefonul mobil sau aducerea unor bannere în sala de plen.

ALFRED SIMONIS: De ce credeți voi că demnitarii sunt deasupra oamenilor și că voi aveți dreptul să omorâți pe aici oameni și să nu poată nimeni să vă facă nimic?

GABRIEL ANDRONACHE: Regulamentul a fost conceput pentru situații normale în care oamenii se respectă și respectă mandatul pe care cetățenii l-au încredințat fiecăruia dintre noi. Suntem în situația în care trebuie să luăm măsuri.

Reprezentanții AUR sunt revoltați că nu vor putea filma decât din băncile propriului grup. Ei au acuzat PNL și PSD că folosesc scandalul de luni ca să reducă opoziția la tăcere și au amenințat că se vor plânge comisiei de la Veneția.

GEORGE SIMION: Este exact o instaurare a dictaturii și o politică a pumnului în gură, pentru că nu poate Biroul Permanent să decidă – un for politic să decidă și să n-ai voie să contești într-o instanță judecătorească.

USR va sesiza Curtea Constituțională și acuză majoritatea de ipocrizie.

DAN BARNA: Ce legătură are banner-ul cu tema care ne doare pe toţi – utilizarea violenţei fizice? Deci, faptul că punem bannerele împreună cu violenţa – e clar că îl folosiţi pe amărâtul acesta de disperat populist, îl folosiţi ca să limităm transparenţa dialogului din Parlament.

Pestru gesturi sau cuvinte agresive, deputații ar putea rămâne fără jumătate din salariu, timp de 6 luni. Li se va putea reduce și timpul pentru intervenția de la tribună la 10 secunde și pot rămâne și fără funcționari și pot rămâne fără mașini timp de jumătate de an.

După incidentul de luni, procurorii Parchetului General s-au sesizat și i-au deschis deputatului Goerge Simion dosar penal pentru ultraj și tulburarea ordinii publice. Ministrul Energiei a făcut și el plângere împotriva deputatului AUR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite