Noi focare de pestă porcină. Virusul, confirmat în trei localități din Insula Mare a Brăilei

1 august 2018, 21:19

Imaginile șocante, în care se văd cadavre de porci mistreți care plutesc pe canale, au fost filmate în inima Deltei Dunării, nu departe de Murighiol, de turiști veniți în vacanță. Cel mai probabil animalele au murit din cauza pestei porcine. Iar faptul că plutesc pe apă sporește riscul extinderii epidemiei. Iar mirosurile răspândite se simt pe zeci de kilometri.

Scene macabre au fost surprinse și în localitatea constănțeană Ciobani, unde un crescător de porci a pus autoritățile pe jar după ce a legat de mașină cadavrul unui animal suspect de pestă și l-a târât prin tot satul.

Cele mai noi focare de pestă porcină africană au fost identificate în comunele Măraşu, Măgura şi Băndoiu, din Insula Mare a Brăilei. Peste 4.500 de porci au fost eutanasiați numai în județul Brăila. În satul Mihai Bravu, veterinarii, însoțiți de polițiști și jandarmi, au asomat toate animalele găsite în gospodării.

Localnicii sunt revoltați că autoritățile sacrifică toate animalele, chiar și pe cele sănătoase.

De teamă că animalele vor fi ucise, alți localnicii au sacrificat porcii singuri, iar carnea au depozitat-o în congelatoare.

În toate localitățile contaminate din Brăila au fost instalate filtre rutiere de dezinfecție.

În total, au fost ucise 49.816 de porcine la nivelul întregii țări.

Între timp, au ajuns la crescători și primele plăți compensatorii – între 8-12 lei pe kg de animal sacrificat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă