Noi doze de vaccin anti-COVID 19 vor sosi în România în 29 şi 30 decembrie

27 decembrie 2020, 22:08

„Din informaţiile pe care le deţinem, în opt ţări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului. Astfel că, la acest moment ştim că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează: în data de 29 decembrie în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, iar în 30 decembrie în Braşov, Constanţa, Craiova şi Iaşi”, a precizat sursa citată.

Aproape 1000 de cadre medicale au fost vaccinate, duminică, până la ora 18,00, la nivelul întregii ţări, nicio persoană imunizată neprezentând efecte adverse.

Primele 10 mii de doze de vaccin au sosit în România vineri, 25 decembrie, iar duminică, pe 27, a început campania de vaccinare.

Prima persoană vaccinată la noi în țară a fost Mihaela Anghel, o asistentă medicală de la Spitalul Matei Balș din București, care a făcut parte din echipa care s-a ocupat de prima persoană infectată cu SARS COV 2  de la noi din țară.

Până la finalul lunii ianuarie este programată vaccinarea personalului medical.

Vaccinul vine în flacoane multidoză și trebuie diluat înainte de utilizare. Cinci persoane pot fi vaccinate dintr-un flacon. Serul se administrează doar celor cu vârsta de peste 16 ani, în două doze, la interval de 21 de zile.

După vaccinare, fiecare persoană trebuie monitorizată cel puțin 15 minute. La final, primește un certificat de vaccinare Covid, în limba română și în limba engleză.

Producătorul recomandă ca persoanelor care au avut reacții alergice puternice la prima doză să nu li se mai administreze și a doua. Iar cei care tocmai s-au vaccinat antigripal sau prezintă febră să amâne momentul imunizării împotriva Covid. Serul are și posibile reacții adverse: dureri de cap, musculare, articulare sau febră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite