Noi dezvăluiri despre atentatul din New York. Sayfullo Saipov se gândea încă de acum un an la atacuri

2 noiembrie 2017, 15:40

În sala de judecată, Sayfullo Saipov a apărut în scaun cu rotile, încătuşat la mâini şi la picioare. Este în continuare sub supraveghere medicală după ce a fost împuşcat în abdomen de poliţiştii new-yorkezi. În anchetă, nu i-a păsat că declaraţiile sale ar putea să-l încrimineze. A povestit cum se gândea la atentat de anul trecut, a început să-l plănuiască în vară. Acum o lună chiar a închiriat o camionetă  şi a făcut o probă în zonă. Special şi-a propus să atace de Halloween, ca să fie cât mai multă lume – iniţial intenţiona să ajungă şi pe aglomeratul şi faimosul pod Brooklyn.

Chiar în spitalul unde este tratat, Saipov voia pună un steag al grupării Stat Islamic, a scris pe Twitter preşedintele Donald Trump, care a afirmat că uzbekul ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.

Preşedintele Trump l-ar vrea închis pe Saipov în cel mai aspru şi mai controversat centru de detenţie american.

“Categoric iau asta în considerare, să îl trimitem la Guantanamo. Da, iau asta în considerare”, a spus preşedintele american.

Sayfullo Saipov s-a radicalizat în America, după sosirea sa din Uzbekistan, cu loteria vizelor, în 2010. Are o educaţie precară. FBI anchetează persoane din anturajul său – pentru că după el au venit, potrivit datelor oficiale, cel puţin 20 de oameni. Cunoscuţii săi au declarat presei că în ultima vreme, bărbatul de 29 de ani le atrăgea atenţia că au obiceiuri nemusulmane. Poate paradoxal, imamii din New York şi Florida, pe unde a stat, nu îl cunoşteau – dar CBS afirmă că era în vizorul FBI. Pe patul de spital, Saipov a spus că a fost inspirat de zeci şi zeci de clipuri de propagandă postate pe net în numele grupării Stat Islamic, în numele căreia a comis atentatul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite