Noi dezbateri aprinse pe marginea legilor educației. În discuție – centre de reeducare pentru elevii problemă

12 aprilie 2023, 13:04

Existenţa unor centre de reeducare în care elevii problemă ar urma să fie trimişi este o propunere făcută de Federaţia Părinţilor.

Pare să nu fie acceptată nici de specialiştii în educaţie prezenţi la dezbaterea din Parlament, nici de deputaţii din Comisia de Învăţământ.

Profesorii ştiu cel mai bine că fenomenul violenţei în şcoli a luat amploare și reclamă că nu se întrevăd soluţii.

Directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 162 din cartierul Giuleşti al Capitalei spune că 40% din elevii lui provin din familii cu probleme. El cere ca numărul de absenţe care pot fi motivate să fie stabilit de şcoală.

O soluţie ar fi ca elevii problemă să fie trimişi la consiliere chiar şi în lipsa acordului părinţilor, spun unii dintre profesori.

Dezbaterea a ajuns şi în punctul în care, în opinia unora dintre deputaţi, uniformele ar putea rezolva situaţia.

Planul este ca legile să fie adoptate în Camera Deputaţilor pe 26 aprilie. Până atunci, continuă dezbaterile.

ACTUALIZARE La Parlament s-au reluat, miercuri dimineaţă, dezbaterile pe marginea pachetului de legi ale Educaţiei.

Reprezentanţii Consiliului Național al Rectorilor au anunţat că susţin proiectul, dar au venit cu unele amendamente.

La discuţii participă și reprezentanţii cultelor religioase când vor fi analizate câteva prevederi criticate.

ACTUALIZARE Reprezentanții elevilor, ai părinților, dar și ai profesorilor au emis o serie de critici cu privire la unele prevederi propuse de Ministerul Educației în Parlament.

Marți a existat o discuție pe problema examenelor separate de admitere la liceu. Reprezentanții elevilor și ai părinților au criticat această propunere, despre care spun că este inechitabilă și alimentează industria meditațiilor.

Astăzi vor fi discuții despre Bacalaureat, acolo unde reprezentanții cultelor au propus introducerea Religiei ca materie optională la examen.

Reprezentanții cultelor au solicitat și eliminarea a tot ce se referă la identitate și egalitate de gen, dar aceste solicitări se lovesc de opoziția elevilor și a părinților.

De cealaltă parte, profesorii sunt îngrijorați de fenomenul violenței în școli.

S-a vorbit despre ore de detenție în cadrul școlii pentru elevii cu probleme de comportament, dar și despre centre de reeducare, dar această idee nu se bucură de susținerea parlamentarilor.

Până în data de 18 aprilie sunt așteptate alte amendamente. La finele acestei luni, proiectele ar urma să fie aprobate de Camera Deputaților, apoi de Senat, care este cameră decizională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite