Noi demonstrații împotriva restricțiilor și vaccinării la Londra și Bruxelles

30 mai 2021, 13:12

LONDRA

Mii de oameni s-au adunat în centrul Londrei pentru a-și face auzite nemulțumirile. Unii se opun vaccinării, alții nu mai suportă măsurile sanitare și acuză guvernul că le încalcă drepturile fundamentale.

Dacă la marșul inițial lucrurile au decurs fără incidente notabile, într-o altă zonă a Londrei sute de oameni au invadat unul dintre cele mai mari centre comerciale din Europa, nemulțumiți că sunt obligați să poarte masca la interior. Câteva magazine au fost vandalizate și cele mai multe au închis mai devreme pentru că nu putea să-și mai desfășoare activitatea. Infectările în Marea Britanie sunt în scădere, dar răspândirea tulpinii indiene pune sub semnul întrebării relaxarea totală programată pentru 21 iunie.

39 de milioane de britanici au fost deja vaccinați, serul fiind oferit acum tuturor celor peste 30 de ani. Printre cei vaccinați în acest weekend a fost și Kate Middleton, ducesa de Cambridge primind prima doză.

BRUXELLES

Și nu doar englezii sunt furioși pe măsurile sanitare. La Bruxelles, câteva mii de belgieni, dar și oameni veniți din Olanda și Germania s-au adunat în unul dintre cele mai mari parcuri ale orașului și s-au bătut pe alocuri cu cei care aveau altă părere. Lucrurile au degenerat însă când  mai mulți protestatari, inclusiv un grup de foști soldați olandezi, au încercat să spargă barajul poliției pentru a intra în zona instituțiilor europene.

Certificatul verde digital, care să faciliteze călătoriile pentru persoanele vaccinate, testate negativ sau care au trecut prin boală, a fost aprobat în Consiliul European și urmează să fie votat în următoarele săptămâni în Parlamentul European. Documentul urmează să devină operațional în tot spațiul comunitar de la 1 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite