Noi decese cauzate de gripă. Institutul Cantacuzino va analiza mutațiile genetice ale virusurilor de la noi

20 februarie 2018, 19:44

La Spitalul Judeţean din Braşov, complicaţiile gripei au răpus o femeie de 55 de ani cu imunitatea scăzută din cauza cancerului. Nu era vaccinată.

Sorin Leonte, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Brașov: „Ea a fost sub tratament instituit după ce s-a confirmat gripa de tip A. Este o gripă mai agresivă”.

Virus gripal de tip A H1 avea şi o femeie de 61 de ani din judeţul Constanţa, care a murit din cauza complicaţiilor. Avea şi alte suferinţe. Şi nu își făcuse vaccin.

Bogdan Obadă, director medical, Spitalul Județean Constanța: „Pacienta a primit tratament antibiotic complex, tratament antigripal”.

Numărul celor înregistraţi cu infecţii respiratorii acute, pneumonii şi simptome gripale se apropia de 130.000, la ultima centralizare. Erau cu aproape 50 la sută mai mulţi decât anul trecut, când vremea nu fusese atât de caldă. În laborator erau confirmate doar 529 de cazuri de gripă. Cei mai mulţi, mai ales dacă rămân acasă, nici nu sunt testaţi.

Prof. dr. Mircea Ioan Popa, directorul Institutului Cantacuzino: „Este imperios necesar să existe o colaborare foarte strânsă cu Ministerul Sănătăţii. Asta nu a început. Institutul Cantacuzino ar trebui să fie inclus în programele naţionale de sănătate”.

De la începutul acestui sezon rece, Institutul Cantacuzino a primit pentru analize peste 900 de probe de la pacienţi cu simptome gripale. Peste 60 la sută au fost pozitive. Două treimi erau virusuri gripale de tip B.

În lipsa testelor, la unele decese, gripa nici nu apare oficial drept cauză a morţii.

Alina Ivanciuc, biolog, Institutul Cantacuzino: „Virusul gripal este un virus care oricum suferă multe mutaţii de la un an la altul. Urmează să facem analize, să vedem dacă aceste mutaţii sunt importante în virulenţă şi patogenitate”.

Oamenii vorbesc de simptome mai severe, anul acesta.

„E o gripă mult mai agresivă, cu floră, cu microorganisme”.

„Fiica mea a avut gripă şi a fost destul de grav”.

„Eu nu m-am îmbolnăvit pentru că iau propolis. Colegii mei, vecinii mei s-au îmbolnăvit. Grav, se pare că e o tuse foarte puternică, o problemă la nivelul capului”.

„Depinde de vârstă, de imunitate. Depinde de mulţi factori. Vaccinarea e sfântă”.

Ministerul Sănătății are disponibile acum mai putin de 80.000 de doze de vaccin gratuit. La nivel internaţional, se discută despre o eficacitate mai scăzută a vaccinului. Medicii spun însă că tot e mai mult decât lipsa totală de protecţie, în condiţiile în care virusurile devin tot mai agresive. În Statele Unite, sunt deja peste 4.000 de morţi de gripă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite