Noi coridoare de transport pentru Ucraina, către Constanța

Noi coridoare de transport pentru Ucraina către Constanța
Noi coridoare de transport pentru Ucraina către Constanța
29 august 2022, 11:34

Decizia a fost luată după vizită în România a Secretarului General al Organizației Maritime Internaționale. Acesta se află, astăzi, la Odesa.

Zona de nord a Mării Negre este considerată zonă de război, din cauza conflictului din Ucraina, iar singurele mărfuri transportate către portul Constanța sunt cerealele. Reprezentații Organizației Maritime Internaționale caută soluții că și alte mărfuri ucrainene să poată fi transportate în siguranță pe mare.

”Cred că cea mai importantă dintre soluții este aceea de a asigura acele coridoare de transport, cum s-a întâmplat deja, de a extinde acele coridoare. De a le extinde și pentru acele mărfuri care nu sunt considerate esențiale pentru export. Include containere, mărfuri generale”, explică Ovidiu Cupșa, ambasador maritim Organizația maritimă internațională.

”Nu putem prezice situația, dar având în vedere situația actuală cred că trebuie să lucrăm împreună ca să eliminăm dificultățile și provocările, cât putem de mult. Portul Constanța a contribuit la lanțul global de aprovizionare. Apreciem această contribuție”, susține Kitack Lim, secretar general al Organizației maritime internaționale.

În prezent, din cauza războiului din Ucraina mulți navigatori se tem pentru viață lor și refuză să facă voiaje în nordul Mării Negre.

”Sunt foarte mulți comandanți de navă, sunt foarte mulți membri ai echipajului care refuză să meargă în zona de război. Este un drept al navigatorilor. Navigatorii au dreptul să fie schimbați de la navă, dacă nu doresc să meargă într-o zonă de război. Sau o zonă de risc ridicat”, explică Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Liber al Navigatorilor.

La sfârșitul lunii trecute, Rusia și Ucraina au semnat la Istanbul un acord care permite exportul cerealelor ucrainene din trei porturi aflate la Marea Neagră prin coridoare sigure, care să evitele minele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite