Noi controverse în jurul pensiilor private obligatorii. Ministrul Muncii: Deficitul la bugetul de pensii pe anul acesta este exact cât virăm către Pilonul II

12 august 2022, 19:25

Marius Budăi, ministrul Muncii: „Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde, adică exact cât virăm către Pilonul II. Aşa s-a întâmplat anul acesta. ASF-ul trebuie să vină cu soluțiile necesare. Trebuie să creăm măsuri că să putem avea sustenabilitate.”

Declaraţia ministrului Muncii le-a reamintit multora de discuţiile despre renunţarea la pilonul 2 din anii de criză. Oamenilor chiar li s-a oferit posibilitatea să-şi mute banii din contul privat de pensie la pilonul public, dar foarte puţini au cerut transferul.

Claudiu Vuță, analist economic: „Diferenţa dintre Pilonul I şi Pilonul II se referă în primul rând la proprietatea asupra acestor bani. Adică, la Pilonul II ştim în orice moment câţi bani am acumulat, este un fond cu adevărat de pensii, cu randament. În schimb, la Pilonul I decizia majorării pensiei se ia politic.”

An de an, cum deficitul este cronic, statul a trebuit să găsească bani pentru a le putea plăti pensiile vârstnicilor care au contribuit o viaţă. Sunt şi pensiile speciale de achitat.

Iar din contribuţia socială de 25 la sută din venituri, statul transferă 3,75 la sută către fondurile de pensii administrate privat. Bani pe care-i şi garantează şi pe care administratorii privaţi trebuie să-i investească şi să-i înmulţească.

Aproape 8 milioane de români cotizează la unul dintre cele șapte fonduri de pensii administrate privat din România. În cei peste 14 ani de funcţionare a Pilonului II, în conturile personale ale oamenilor s-au strâns, în total, aproape 91 de miliarde de lei, bani proprietate privată care, în caz de deces, le rămân moştenire urmaşilor.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Eu cred că Pilonul II nu trebuie desființat. Dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm și ceea ce privește asigurările private, să dezvoltăm tot lanțul. Este insuficient ce s-a făcut. Trebuie dezvoltată toată legislația.”

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA: „Ideal pentru cineva din generația X sau Y e să considere pensia ca fiind zero şi să îşi ia singuri decizii de a economisi şi decizia de a investi.  În toată lumea, din cauza problemelor demografice, este această situație.”

Un angajat susţine acum un pensionar şi tot e deficit mare la pensii. Va fi însă tot mai greu de la an la an, fiindcă sunt tot mai mulţi vârstnici şi se nasc prea puţini copii. Iar în mai puţin de 10 ani va fi un şoc: încep să se pensioneze milioanele de aşa-numiţi „decreţei”.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA: „Ce s-a întâmplat cu pilonul I în alte ţări: fie pensiile din pilonul 1 au rămas constante, deci nu au crescut odată cu inflaţia, fie au fost introduse taxe mai mari pentru cei care lucrează pentru a susţine pilonul 1, fie s-a majorat vârsta de pensionare. Majorându-se vârsta de pensionare, automat pensia scade.”

Crizele de anul acesta, războiul din Ucraina şi explozia preţurilor, au afectat şi fondurile de pensii private. Randamentele au scăzut sub rata inflaţiei. Din banii viraţi de stat, administratorii reţin un comision. Aproape două treimi din fonduri le investesc în titluri de stat, considerate sigure, dar care au adus un câştig sub rata inflaţiei. În cei mai mulţi ani, au bătut însă inflaţia şi nu sunt motive de panică, arată oficialii pilonului II.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite