Noi ciocniri între forțele armene și azere, cel puțin 21 de morți

Noi conflicte intre forțele armene și azere
Noi conflicte intre forțele armene și azere
28 septembrie 2020, 13:06

Ciocnirile dintre Armenia și Azerbaidjan, cele mai grele din 2016, au reaprins îngrijorările cu privire la stabilitatea din regiunea Caucazului de Sud, un coridor pentru conductele care transportă petrol și gaze către piețele mondiale.

Cele două foste republici sovietice s-au ciocnit periodic într-un conflict de zeci de ani asupra Nagorno-Karabakh, o regiune separatistă care se află în Azerbaidjan, dar este condusă de etnici armeni.

Președintele Azerbaidjanului a declarat mobilizare militară parțială, iar ministrul său de externe a anunțat că șase civili azeri au fost uciși și 19 răniți de când au început luptele. Agenția de știri Interfax a citat un reprezentant al ministerului armean al apărării spunând că 200 de armeni au fost răniți.

Nagorno-Karabakh a raportat că încă 15 soldați ai săi au fost uciși, după ce duminică informa că 16 dintre militari au fost uciși și peste 100 au fost răniți, în cursul unui atac aerian și de artilerie lansat de Azerbaidjan.

Nagorno-Karabakh a mai spus că a recuperat un teritoriu asupra ccăriua pierduse controlul duminică și a declarat că Azerbaidjanul a folosit artilerie grea.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că forțele armene au bombardat orașul Terter.

China și Rusia au cerut ambelor părți să dea dovadă de reținere.

Ciocnirile au intensificat eforturile diplomatice menite să reducă tensiunile. Rusia a cerut încetarea focului imediat și o altă putere regională, Turcia, a declarat că va sprijini Azerbaidjanul, aliatul său tradițional.

Ambasadorul Armeniei în Rusia a declarat luni că Turcia a trimis în Azerbaidjan aproximativ 4.000 de luptători din nordul Siriei, a informat agenția de știri Interfax, o acuzație negată de Baku.

Conform dreptului internațional, Nagorno-Karabakh este recunoscut ca parte a Azerbaidjanului. Dar etnicii armeni care alcătuiesc marea majoritate a populației resping acest lucru.

Ei și-au condus propriile afaceri, cu sprijinul Armeniei, de când Nagorno-Karabakh s-a desprins de Azerbaidjan, într-un conflict care a izbucnit odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

Deși s-a convenit o încetare a focului în 1994, după ce mii de oameni au fost uciși și mult mai mulți strămutați, Azerbaidjanul și Armenia se acuză reciproc frecvent de atacuri în jurul Nagorno-Karabakh și de-a lungul frontierei.

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite