Noi cazuri de coronavirus au aglomerat spitalele din Capitală. Medicii avertizează că traversăm un mini-val Covid. Ministrul Sănătății: Avem circa 1.200 de cazuri noi pe zi şi între 10 şi 20 de decese

30 martie 2023, 19:28

Sunt aici cu tatăl unei prietene. E în stare cam critică. Respiră urât. Covid, da. I-au făcut testul la camera de gardă la neurologie”, a spus o femeie.

Bătrânul a fost dus direct la Terapie Intensivă, la institutul Matei Balş, unde s-a umplut de pacienţi cu probleme respiratorii. De trei săptămâni, toate paturile Covid sunt ocupate în permanenţă. La fel e şi la Grigore Alexandrescu, unde sunt trimişi mulţi copii fără loc.

”Cei mici interacţionează şi riscul de a face infecţie cu Sars-CoV-2 în colectivităţi este categoric crescut. Cei mici sunt monitorizaţi chiar dacă nu au o formă severă”, a spus dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist, director medical, Institutul „Matei Balş”.

La camera de gardă, cei mai mulţi pacienţi cu Covid au simptome de răceală. După evaluare, primesc antivirale şi merg acasă. Complicaţii fac mai mult cei în vârstă sau cu boli cronice.

”Poate fi cineva de vârstă medie, care să fie supraponderal, cu diverse boli despre care ştie sau nu, şi unde există un risc totuşi real de a face o formă severă cu complicaţii pulmonare sau cu alt tip de complicaţii”, a adăugat dr. Adrian Marinescu.

”Avem şi trecerile acestea bruşte de la temperaturi scăzute la temperaturi crescute şi invers. La nivelul mucoasei nazale avem o sensibilitate. Acolo se şi cloazonează toţi patogenii aceştia şi de aceea vedem o creştere a infecţiilor de tract superior respirator”, a explicat dr. Gabriel Nistor, medic infecţionist la camera de gardă, Institutul „Matei Balş”.

”Avem circa 1.200 de cazuri noi pe zi şi între 10 şi 20 de decese zilnic. Am achiziţionat antivirale care au devenit disponibile şi au rezolvat în bună măsură problemele”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Peste opt mii de cazuri noi de Covid au fost confirmate oficial în ultima săptămână. 10% din teste au fost pozitive. Peste 1.500 de pacienţi sunt internaţi. Unul din 10, la ATI. 37 au murit, câţiva – chiar fără comorbidităţi, inclusiv o persoană de 20 de ani.

Medicii spun că şi după formele uşoare, pacienţii pot suferi de oboseală chiar şi 6 luni.

”Atunci când eu am avut Covid după doi ani de pandemie, deşi am fost foarte strict cu protecţia, dar am luat varianta Omicron, pentru prima oară în viaţă am fost fără vlagă. Oameni, vă rog, vaccinaţi-vă, faceţi booster-ul. Dacă faceţi Covid, luaţi infecţia foarte în serios, odihniţi-vă, pentru că acest Long Covid poate fi foarte foarte debilitant!” a spus, într-un interviu, Hans Kluge, directorul OMS Europa.

În ultima săptămână, doar 400 de români s-au vaccinat, majoritatea cu vaccinul adaptat variantei Omicron.

În privinţa vaccinării anti-Covid, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a revizuit recomandările pentru noua fază a pandemiei.Vârstnicilor şi tinerilor cu comorbidităţi li se recomandă o doză suplimentară la şase sau la 12 luni de la ultimul vaccin primit, în funcţie de vârstă şi de afecţiunile care afectează imunitatea. Copiii şi adolescenţii sănătoşi sunt consideraţi „o prioritate scăzută” pentru imunizarea anti-SARS-CoV-2.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite