Noi avertizări meteo: Ninsori abundente în mai multe județe. Circulație dificilă, trenuri și avioane cu întârzieri

20 aprilie 2017, 09:19

Situația drumurilor din țară.

Blocaj în judeţul Neamţ, în localitatea Turturești. Mai multe tiruri nu au putut urca panta din cauza zăpezii. Au pornit abia după aproape o oră, dar se circulă în continuare cu dificultate.

În aceeaşi zonă, din cauza viscolului, vizibilitatea a scăzut foarte mult, iar două autoturisme s-au tamponat serios. Unul dintre ele a luat foc. Pasagerii au scăpat şi au fost transportaţi la spital.

Peste 100 de localităţi din Bacău şi câteva zeci din Neamţ au rămas azi-noapte fără curent electric. Mai mulţi copaci au cedat sub greutatea zăpezii şi în cădere au rupt cablurile de electricitate. Echipele de intervenţie au reuşit în jurul prânzului să elimine cele mai multe dintre avarii.

Şi în Maramureş a nins, iar zăpada a acoperit drumurile naţionale şi judeţene. La Cavnic s-au depus 15 centimetri. Iar în Pasul Gutâi s-a circulat cu dificultate. La fel şi în Pasul Tihuţa din Bistriţa-Năsăud. Drumarii de pe DN17 au acţionat încontinuu cu trei utilaje şi au folosit aproape 100 de tone de antiderapant.

În Harghita ninge abundent, iar circulaţia rutieră este foarte dificilă în zonele înalte. Toată noaptea s-a acţionat cu 14 utilaje de deszăpezire şi s-au împrăştiat 140 de tone de sare. În staţiunea Harghita Băi nu pot urca decât vehiculele 4×4, dotate cu anvelope de iarnă.

Poliţiştii îi avertizează pe şoferi că, deşi calendaristic este primăvară, trebuie să aibă maşinile echipate de iarnă.

Circulația trenurilor și zborurile de la Cluj, perturbate de ninsori

12 trenuri de călători au fost blocate aseară în gările Predeal şi Braşov. Au ajuns în Gara de Nord după miezul nopţii.

Călătorii se plâng că nimeni de la CFR nu i-a anunţat că vor întârzia şi nici motivul aşteptării.

Circulaţia feroviară între Predeal şi Timişul de Sus a fost reluată pe ambele fire abia spre miezul nopţii.

Trenurile au avut probleme şi în judeţul Harghita. Mai mulţi copaci căzuţi în zona Tuşnad Sat au blocat șinele. Garniturile au înregistrat sute de minute de întârziere.

Pasagerii care au trebuit să plece de pe aeroportul din Cluj au avut şi ei de aşteptat cu orele. Administraţia nu a fost pregătită să degivreze aeronavele rapid.

Au avut întârziere nu doar aeronavele care se pregăteau să decoleze ci şi cele care veneau spre Cluj. Au fost nevoite să aştepte eliberarea pistelor.

Alunecare de teren de proporţii în judeţul Prahova

Șase proprietăţi din localitatea Gornet Cricov sunt în pericol. O anexă a fost deja distrusă. Cinci persoane ar putea fi evacuate dacă alunecările vor continua.
În zonele montane şi de deal, ninge abundent şi s-au produs blocaje pe şosele.

Vremea rea a creat probleme majore pentru traficul aerian. De pe  aeroportul din Cluj Napoca curse aeriene interne şi internaţionale decolează cu mari întârzieri din cauza gheţii depuse pe aeronave. Numărul creşte de la o oră la alta și a ajuns la peste 20 de curse.

Meteorologii au emis cod portocaliu nou de vreme rea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat, joi, Codul portocaliu de precipitații abundente, ninsori și vânt puternic pentru aproape toată zona Moldovei, până vineri, dimineață.

Potrivit meteorologilor, joi, între orele 11:00 — 15:00, va fi în vigoare avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol, în cea mai mare parte a Carpaților Orientali, Meridionali și înzona joasă a județelor Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea;

Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50 — 60 kilometri/oră, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 70 — 80 kilometri/oră, viscolind zăpada. Se vor cumula cantități de 30 — 45 litri/metrul pătrat.

De asemenea, a fost emis Cod portocaliu de precipitații însemnate cantitativ, ninsori și depunere de strat de zăpadă, intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Moldovei și a Carpaților Orientali și Meridionali, pentru intervalul 20 aprilie, ora 15:00, 21 aprilie, ora 9:00.

În cea mai mare parte a Moldovei, începând cu după-amiaza zilei de joi, 20 aprilie, vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor cumula local 50…60 l/mp . La începutul intervalului precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, iar din cursul nopții de joi/vineri (20/21 aprilie) vor  predomina ninsorile și  se va depune strat de zăpadă. În  cea mai mare parte a Carpaților Orientali și Meridionali, va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă consistent.

Județele vizate de coduri portocalii sunt Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Covasna, Harghita, Brașov, Argeș (în nord) și Sibiu (în sud), Dâmbovița (în nord), Prahova (în nord), Buzău (în nord).

Pentru în intervalul 20 aprilie, ora 11:00 — 21 aprilie, ora 14:00, a fost emisă o avertizare Cod galben, conform căreia în Moldova și Transilvania vor predomina ninsorile, iar în nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă și se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși 20 — 25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp. Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde viteza la rafală va atinge 55 — 65 km/h.

_________________

În judeţul Gorj, ninge abundent pe DN67C Novaci – Rânca, iar stratul de zăpadă pe carosabil măsoară 2-3cm. Un echipaj de poliţie care acţionează în zona Novaci nu permite autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă accesul către Rânca.

În judeţul Cluj, ninge abundent pe autostrada A3 Turda  – Gilău, iar stratul  de zăpadă pe carosabil măsoară, pe benzile numărul unu, un centimetru.

În ambele judeţe, drumarii  acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.

În judeţul Covasna, ninge pe DN11, iar traficul rutier a fost oprit în Pasul Oituz, în vederea deszăpezirii.

Ninge și în Timiș. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara (DRDPT) a intervenit în ultimele ore cu mate

La Vâlcea, peste 700 de consumatori casnici, din patru localități din zona de munte, erau, joi dimineață, nealimentați cu energie electrică. Mai multe echipe ale distribuitorului de energie  acționează pentru remedierea.

„A fost lapoviță în cursul nopții, dar nu sunt probleme pe drumuri. Carosabilul este negru”, a spus un reprezentant IPJ.

Bistrița-Năsăud: Ninsoare viscolită în Pasul Tihuța; se circulă în condiții de iarnă pe DN 17

Circulația rutieră în Pasul Tihuța, aflat la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava, este afectată joi dimineață de ninsoare, carosabilul fiind acoperit pe alocuri cu un strat subțire de zăpadă.

Suceava: Circulație restricționată pentru autovehiculele care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă
Autoritățile din județul Suceava au decis restricționarea circulației pe mai multe porțiuni de drumuri naționale afectate de ninsori pentru autovehiculele care nu sunt echipate cu anvelope de iarnă.

Buzău: Se circulă în condiții de iarnă în zona montană a județului.

Neamț: Se circulă în condiții de iarnă, mai multe localități sunt nealimentate cu energie electrică.

Stratul de zăpadă a ajuns la Predeal la 30 de centimentri și la 20 de centimentri la Poiana Brașov. În zonă continuă să ningă.

Pe toate drumurile naționale din județul Brașov se circulă în condiții de iarnă, fără blocaje rutiere sau drumuri închise.

Întârzieri mari pentru trenurile care au trecut pe Valea Prahovei spre Gara de Nord. Vântul puternic a doborât mai mulți copaci pe liniile de cale ferată. Circulația trenurilor pe acest tronson a fost reluată după ora 23.

Din cauza căderii unui arbore pe linia de cale ferată, circulația feroviară este întreruptă între stațiile Sânsimion și Băile Tuşnad, în județul Harghita. Din acest motiv, două trenuri sunt oprite în staţiile Sâncrăieni şi Sânsimion.

Afluenții râului Buzău, aferenți sectorului aval stației hidrometrice Nehoiu (județul Buzău) se află sub avertizate Cod portocaliu de inundații până joi, la ora 18:00, iar râurile din 10 bazine hidrografice din zona Munteniei, Moldovei și Dobrogei se vor afla sub Cod galben de inundații până vineri după-amiază.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă