Noi audieri în Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. Mircea Geoană: „Problema este că a existat în mod clar o super-structură”

29 mai 2017, 10:17

Fostul candidat PSD la alegerile prezidenţiale din 2009 Mircea Geoană spune că vizita la Sorin Ovidiu Vîntu de dinainte de alegeri a avut un impact „modest” asupra rezultatului scrutinului. Mircea Geoană i-a invitat pe membrii Comisiei să afle mai degrabă cine a fost în spatele acelei acțiuni de fotografiere care a reprezentat dovada vizitei sale la Sorin Ovidiu Vîntu.

„Cât de mult sau cât de puțin a contat vizita mea în seara de dinainte, e o chestiune subiectivă. Eu cred că a fost un pretext. Cred că este mai interesant de văzut cine stătea pe urmele unui candidat prezidențial cu o noapte înainte, făcând astfel de poze, cred că e mai interesant, din punctul meu de vedere, pentru eventuale investigații”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană i-a reproșat unuia dintre membrii Comisiei – deputatul PMP, Robert Turcescu – că nu ar fi trebuit să modereze la acea vreme dezbaterea televizată dintre el și rivalul său, Traian Băsescu, pe motiv că era ofițer acoperit. În replică, Robert Turcescu a susținut că a primit avansarea de locotenent-colonel mult după acel eveniment, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe, pentru Telejurnalul orei 14.00.

„Problema este că a existat în mod clar o super-structură, care și la alegerile din 2009, și la Congresul PSD din 2010, și la formarea UNPR, a aplicat aceeași metodă de lucru. Acolo este problema și cred că aici este elementul de îngrijorare pentru viitor”, a spus Mircea Geoană.

Foștii secretari de stat ai MAI din acea perioadă s-au exonerat de orice răspundere în ceea ce privește schimbarea întregului corp de prefecți. Ana Maria Pătru a refuzat să se prezinte pentru a patra oră la aceste audieri. Într-o epistolă de zece pagini, fostul demnitar susține că, de fapt, ea este victima unei răzbunări, a transmis Marius Vulpe.

„Ar fi urmat ca astăzi să vină la audieri și Ana Maria Pătru. Doamna Ana Maria Pătru a preferat să transmită o scrisoare comisiei. Am convenit cu membrii Comisiei ca aceștia să studieze această scrisoare până miercuri, iar miercuri să discutăm datele conținute în scrisoare”, a precizat Mihai Fifor, președintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009.

Urmează la audieri: marți – fostul ministru al Internelor, Vasile Blaga, și fostul șef al departamentului Românior de Pretutindeni, Eugen Tomac. Miercuri va veni și Gabriel Oprea.

După Rusalii, este posibil să fie chemat la audieri fostul director al SRI, George Maior, dar și prim-adjuncul acestuia de la acea vreme, Florian Coldea, dar și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis corespondentul TVR Marius Vulpe, de la Palatul Parlamentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite