Noi și Europa | Mlaștina transformată în paradis. Parcul Natural Comana atrage peste 40 de mii de turiști anual

10 iulie 2018, 22:19

Natura este liberă aici, în toate formele ei – și în apă, şi pe uscat, şi în aer.

Andra David, biolog: „Au fost identificate 212 specii de păsări. Flora este una extrem de diversificată. În balta Comana și în împrejurimile ei au fost identificate 1.153 de specii”.

Aici este o altă lume, căreia oamenii însă nu i-au purtat mereu de grijă.

Prin anul 2010 rămăsese o mlaștină de peste 1.200 de hectare, care devenise un focar de infecție, o capcană pentru cei care treceau prin zonă.

„Noi aveam aici o așa-zisă baltă care trebuia să adăpostească păsări. Jumătate din ea era un islaz degradat. Cealaltă jumatate erau niște urme ale populațiilor de păsări, hăituite de găștile de câini maidanezi”, spune Valentin Grigore, directorul parcului.

Parcul Natural Comana s-a schimbat din 2011. Radical!

Peste 1,5 milioane de euro, fonduri comunitare, au fost investite în renaturarea zonei.

Pentru a atrage vizitatori, Romsilva, prin administrația parcului, a amenajat observatoare pentru păsări și pontoane pentru plimbări în stufăriș. Pentru rangeri, cea mai mare provocare este acum să mențină Delta curată.

Peste 40.000 de turiști vizitează Parcul Natural Comana, anual. Un record absolut pentru micuța localitate cu același nume, în care traiesc 7.000 de persoane.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Odată cu numărul tot mai mare de turiști, în Comana s-au construit mai multe hoteluri și restaurante. Cei mai excentrici pot ajunge aici cu elicopterul, avionul sau cu parapanta. Comuna Comana are un aerodrom foarte aproape de Balta Neajlovului.

„În parcarea noastra vedem în fiecare weekend numere de mașină din Constanța, Suceava, Maramureș, ceea ce ne încântă foarte mult”, spune proprietarul unui complex turistic.

Valul de turisti înseamnă avantaje inclusiv pentru localnici. Unii dintre ei vând, cu succes, alimente pe care le produc în gospodării. Alții s-au specializat în meșteșugărie.

„Prelucrăm papura pe care o luăm din Delta Neajlovului și o transformăm în tot felul de obiecte. Facem coșulețe împletite, țesem la războiul de țesut, papornițe, rogojini și chiar facem păpuși din papură” – Dana Georgescu, cofondator Asociația Moara de Hârtie.

Încet dar sigur, Delta Neajlovului devine și o destinație turistică. O minune care trebuie protejată permanent.

Gestionarii Parcului Natural Comana vor să obțină o nouă finanțare europeană pentru a ridica digurile și a creşte nivelul apei. Altfel, aluviunile şi dezvoltarea haotică a plantelor pun în pericol speciile rare de peşti şi de păsări care şi-au găsit aici paradisul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite