CAMPANIE ȘTIRILE TVR

Noi și Europa | Infrastructură pe bani europeni. Cu fonduri nerambursabile, multe localități s-au schimbat radical

Am văzut cum în Ciugud, lângă Alba Iulia, banii europeni au făcut traiul ca la oraș. Dar și alte comune au descoperit că, dacă bugetul lor e prea sărac, pot folosi fondurile comunitare pentru a face mai bună viața oamenilor. Iată încă două exemple de localități în care străzile s-au asfaltat, s-au făcut trotuare, rețele de apă, canalizare și gaze, s-au modernizat grădinițe și cămine culturale.

11 Iulie 2018, 20:15 (actualizat 11 Iulie 2018, 20:25) |
Infrastructură pe bani europeni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Am ajuns la Drăguş, în judeţul Braşov, pe o ploaie torenţială. Acum 10 ani, localitatea ar fi fost sub ape, iar drumurile impracticabile din cauza noroiului. Astăzi, asfaltul e turnat ca-n palma, iar apa se scurge prin rigole, investiţii făcute în comună cu fonduri europene.

Comuna Drăguş e situată la poalele Munţilor Făgăraş. Primele fonduri europene au fost accesate de primărie în anul 2008.

Cu bani europeni s-a făcut canalizarea, s-a finalizat reţeaua de alimentare cu apă, căminul cultural a fost modernizat şi extins cu o bucătărie complet utilată, iar grădiniţa, renovată.

În plus, un centru ISU a fost dotat cu echipamente pentru intervenţii de urgenţă.

Odată pusă la punct infrastructura, comuna a început să atragă și turiști.

Cornel Greavu, primarul comunei Drăguş: "Avem şi cazuri în care oamenii au venit, au cumpărat o grădină şi au construit o casă, dar şi numărul de turişti s-a înmulţit foarte mult".

Un centru de informare şi un muzeu au fost ridicate tot cu bani europeni.

Izvorul părintelui Arsenie Boca atrage foarte mulţi turişti, iar pe dealurile din jur au loc tabere educative la care vin tot mai mulţi străini.

Și în Corbi, Argeș, o comună cu 4 mii de locuitori, diferenţa au făcut-o banii europeni, chiar dacă accesarea lor a fost dificilă.

Primăria a asfaltat mare parte din drumuri din propriul buzunar. Banii europeni i-a folosit pentru un pod dintre două cătune, pentru extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi pentru canalizare, la care încă se lucrează.

Fără bani europeni, investiţiile s-ar fi realizat în cel puţin 6 ani de acum înainte. Cu o condiţie: niciun leu să nu mai fie cheltuit pe altceva.

Altfel, şi aici investiţiile în infrastructură aproape că au dublat veniturile la bugetul local. Pentru că zona are potenţial turistic, privaţii au construit aici centre de agrement şi pensiuni.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI