Noaptea Muzeelor la Sate | Publicul are acces la peste o sută de obiective, evenimente culturale şi programe educative din mediul rural

3 septembrie 2023, 12:17

În satul gălățean Șivița, „Noaptea Muzeelor la Sate” a adunat zeci de vizitatori în doar câteva ore. Oaspeții au fost întâmpinați cu gogoși și lipii calde. Muzeul are multe de oferit, mai ales pentru cei care vor să cunoască vechile meșteșuguri.

Alina Salanti – corespondent TVR: Cea mai spectaculoasă cameră este cea a războiului de țesut, perfect funcțional, o sobă din lut, dar putem admira și ii autentice,  lucrate de femeile din sat. Aici, la lumina lămpii cu gaz, am întâlnit-o Măriuța Oprea. La cei 80 de ani ai săi, încă mai toarce la fuior.

În muzeul tradițional vizitatorii pot admira obiecte vechi de peste un secol vechime.

Prima ediție din „Noaptea Muzeelor la Sate” le-a oferit şi clujenilor șansa de a descoperi o lume mai puțin explorată. Printre comorile locului găsim moara de apă și vâltoarea, ambele vechi de peste 200 de ani.

Sărbătoare a fost și la și la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea unde cei prezenți s-au bucurat de un spectacol folcloric.

În Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Române Deva a organizat o expoziție dedicată lui Aurel Vlaicu. Turiștii au vizitat satul ce poartă numele marelui inventator român și muzeul dedicat acestuia. Evenimentul s-a încheiat cu proiecția filmului artistic „Aurel Vlaicu”, o producție din 1977, în regia lui Mircea Drăgan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite