NOAPTEA AMERICANĂ. Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii s-a încheiat. Cursa este foarte strânsă

3 noiembrie 2020, 23:37 (actualizat 6 ianuarie 2024, 13:08)

Urmăriți AICI proiecțiile CNN

Urmăriți AICI proiecțiile Fox News

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

ACTUALIZARE 14.00 Potrivit proiecțiilor CNN,  Biden conduce cursa electorală cu 224 de electori în timp ce Donald Trump are 213. Ambii candidați au încă șanse să ajungă la 270 de electori numărul necesar pentru a câștiga președinția.

ACTUALIZARE 9.30 Preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, a făcut miercuri declaraţii de la Casa Albă, afirmând că rezultatele alegerilor au fost „fenomenale”.

ACTUALIZARE 8.55 Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, a câştigat în Texas și în Montana. Cursa este foarte strânsă, cel puțin deocamdată, Joe Biden conduce cu 220 la 213 electori.

Rezultatul a fost stabilit după numararea voturilor din 39 din cele 50 de state americane.

ACTUALIZARE 8.20 Potrivit proiecțiilor CNN, Donald Trump are până în acest moment 171 de electori iar Joe Biden 215 electori.  Proiecțiile Fox News sunt: 238 electori pentru Joe Biden și 213 pentru Donald Trump.

ACTUALIZARE 07.48 Donald Trump a anunțat pe Twitter că va fi o victorie majoră pentru el.

„Avem un scor bun, dar încearcă să fure alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată. Voturile nu mai pot fi exprimate după închiderea urnelor”, a scris Trump pe Twitter.

ACTUALIZARE 07.42 Joe Biden susține declarații în Delaware.

„Răbdarea voastră este admirabilă”, a spus el mulțimii adunate să-l asculte.

„Cred că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. (…) Trebuie să avem răbdare până când munca de numărare a voturilor se încheie”, a subliniat Joe Biden.

Potrivit candidatului democrat, sunt șanse pentru câștigarea statului Arizona, pentru Minnesota și Georgia, Wisconsin și Michigan, iar după numărarea voturilor se bazează și pe Pennsylvania.

ACTUALIZARE 06.33 Multe evoluții din Europa sunt direct legate de ce se întâmplă în Statele Unite, a subliniat Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român.

În opinia sa, America este acum la o răscruce. Sunt diferențe notabile între democrați și republicani, iar calea de a realiza un compromis între ei este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

„Blocajele create astfel nu de puține ori se răsfrâng și asupra noastră”, a subliniat Fota.

ACTUALIZARE 06.31 Joe Biden câștigă în California, Oregon și Washington.

ACTUALIZARE 06.07 La 98% de voturi numărate în Florida, stat care are 29 de electori, Trump conduce cu 51,3%.

ACTUALIZARE 06.00 Democraţii şi-au consolidat majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Partidul Democrat va câştiga 4 sau 5 locuri suplimentare, potrivit mass media americane.

Republicanii controlează Senatul.

ACTUALIZARE 05.55 Sunt momente oscilante ca intensitate în jurul Casei Albe. Au fost și incidente izolate. Câțiva indivizi agresivi au fost scoși de poliție din mulțime. E o stare de tensiune care se simte. Sunt zeci de mașini de poliție, a transmis Ramona Avramescu, trimisul special al TVR.

Tensiunea crește pe măsura reducerii avansului lui Joe Biden. În statele-cheie, Donald Trump recuperează și chiar pare că are șanse să câștige, cum este cazul Ohio.

Trump are un avans și în Florida.

ACTUALIZARE 05.45 Potrivit CNN, Joe Biden are 98 de electori, iar Trump 95. Fox News proiectează 133 de electori pentru Biden și 115 pentru Trump.

ACTUALIZARE 04.55 S-au închis secțiile din statele-cheie Arizona, Wisconsin și Texas.

ACTUALIZARE 04.20 Joe Biden este dat învingător în statele tradiţional democrate Illinois, Rhode Island şi Connecticut.

ACTUALIZARE 04.01 Joe Biden a câștigat în New York.

ACTUALIZARE 03.55 Într-un district din New York erau 300 de persoane la rând pentru a vota la ora 07.00, a detaliat Grigore Culian, redactor șef New York Magazin. „Deci interesul este uriaș față de aceste alegeri, totul este organizat perfect”, a subliniat el. În oraș, proprietarii magazinelor protejează vitrinele, probabil așteptând o reacție a extremei stângi față de rezultatul alegerilor.

ACTUALIZARE 03.51 Situația s-a detensionat în zona Casei Albe, a transmis Ramona Avramescu, trimisul special al TVR. Este destul de clar pentru cei adunați acolo că nu se proiectează în această seară un câștigător.

Mulțimea care s-a adunat cântă, scandează din când în când, dar atmosfera începe să semene cu cea obișnuită într-o noapte dedicată alegerilor.

ACTUALIZARE 03.47 Sevda Memet, medic rezident, studiază în Statele Unite ale Americii. Ea s-a luptat să includă România într-un proiect de cercetare al Stanford pentru dezvoltarea modelelor de distribuire echitabilă a vaccinului împotriva noului coronavirus. Rezultatele cercetării vor putea fi folosite la dezvoltarea politicilor de sănătate publică din perioada următoare.

ACTUALIZARE 03.35 Donald Trump este dat învingător în Oklahoma, Alabama, Mississippi, Tennessee şi Missouri.

ACTUALIZARE 03.31 Sunt sociologi care cred că există votanți timizi ai lui Trump, oameni care nu sunt dispuși să recunoască faptul că l-ar vota, nu au fost dispuși în 2016, nu sunt dispuși nici acum și există și părerea contrară, explică sociologul Barbu Mateescu discrepanța care poate apărea între sondaje și rezultatele finale. De asemenea, este posibil să fie mulți care nici nu au fost prinși în sondaje.

ACTUALIZARE 03.30 Joe Biden este dat câştigător în statele Maryland, Massachusetts, Delaware, Washington D.C. şi New Jersey. Biden mai este dat câştigător şi în Rhode Island, Illinois, Connecticut.

S-au închis secţiile de votare din Florida şi Pennsylvania, două dintre cele mai disputate state.

ACTUALIZARE 03.20 Actorul Tudor Petruț, celebru pentru rolul din „Liceenii”, a părăsit România imediat după Revoluție, locuiește în Statele Unite și nu se ferește să spună că crede că este imposibil pentru cineva care vine din Blocul de est să mai poată să voteze vreodată cu ceva care „măcar seamănă a socialism”.

ACTUALIZARE 03.11 Trump câștigă în Mississippi și în Tennessee, Joe Biden în Massachusetts. Joe Biden are în acest moment 44 de electori, cu 7 mai mulți decât Trump, potrivit BBC.

ACTUALIZARE 03.05 Sintia Radu, expert în Comunicare, explică faptul că polarizarea din societatea americană este extrem de vizibilă de ceva ani, fără să fie ceva specific administrației Trump.

De aici decurge o tensiune crescândă chiar în sânul familiilor, dar și tensiunea palpabilă din stradă, descrisă, de altfel, în corespondențele trimisului special al TVR, Ramona Avramescu.

ACTUALIZARE 03.04 Donald Trump a câștigat în Virginia de Vest, Joe Biden în Virginia.

Scrutinul s-a încheiat în 16 state.

ACTUALIZARE 02.45 „Rămâneți la coadă, oameni buni”, le-a transmis Joe Biden alegătorilor. Cu o oră mai devreme el a atras atenția că dacă alegătorii sunt la rând înainte să se închidă secția, aceștia au dreptul să voteze.

ACTUALIZARE 02.37 „Fără să clipesc aș fi votat cu Biden”, mărturisește medicul neurochirurg Tudor Jovin, din Philadelphia.

ACTUALIZARE 02.25 Joe Biden a câștigat în Vermont.

ACTUALIZARE 02.18 Elita politică rusă insistă pe varianta că ipoteza amestecului în alegerile din 2016 sunt pure invenții, menite să devieze atenția opiniei publice, a explicat de la Moscova corespondentul TVR, Liviu Iurea.

ACTUALIZARE 02.04 Potrivit unui exit-poll, în Indiana a câștigat Donald Trump. La fel și în Kentucky.

ACTUALIZARE 02.00 Statele cheie sunt cele în care, în mod tradițional, electoratul este împărțit jumătate-jumătate între democrați și republicani.

Anul acesta, statele oscilante sunt mai multe decât de obicei – se adaugă inclusiv Texasul.

ACTUALIZARE 01.30 „Am votat acum câteva zile, prin corespondență, în primul rând pentru că nu am știut cum se vor derula lucrurile în ziua alegerilor”, a povestit Bogdan Banu, expert în procese electorale, invitatul Ramonei Avramescu la Washington.

În Florida și Texas procesul de votare se desfășoară normal, spre deosebire de Maryland sau Arizona, unde s-au format cozi. Cert este că s-a depășit cota de vot din 2016.

Energia și faptul că știe să comunice cu electoratul foarte sunt punctele forte ale lui Donald Trump, a explicat Banu, care a detaliat însă și că Biden se află la o cotă foarte bună de percepție, spre deosebire de rata de negativitate pe care o înregistra Hillary Clinton în 2016.

Secţiile de vot s-au închis la ora locală 18.00 în partea de est a statelor Indiana şi Kentucky.

„Să rezistaţi instinctului de a da înapoi, să continuaţi să cereţi instituţiilor să rămână independente, să insistaţi că nimeni nu este deasupra legii”. Joe Biden, prietenul României

ACTUALIZARE 01.17 „Arătăm foarte bine în toată țara. Vă mulțumesc”, a scris Donald Trump pe Twitter.

ACTUALIZARE 01.06 Din perspectiva investițiilor este o relație destul de calmă, a explicat Nadia Crișan, director executiv, Universitatea Princeton, referindu-se la relația bilaterală SUA-România.

„Dacă nu am fi trăit momentul 2016, cred că toată lumea astăzi ar fi spus că Joe Biden va câștiga alegerile”, subliniază Nadia Crișan, care atrage atenția că niciun președinte american în exercițiu nu a fost reales având o popularitate sub 48%, iar Trump are acum o popularitate de 43%.

„Dacă va fi reales cu 43% este un nou record”, a declarat Nadia Crișan.

ACTUALIZARE oo.46 Elif Memet, analist la Goldman Sachs: Votul este văzut ca o datorie civică și cred că este văzut și ca o mândrie să votezi.

ACTUALIZARE 00.44 „Polarizarea cu care se confruntă America nu este singulară. Această polarizare o găsim în toate țările lumii. (…) Trebuie să găsim punți de comunicare la nivelul întregii societăți”, spune Ionuț Simion, președintele AmCham.

Cele două Americi, în ziua votului

ACTUALIZARE 00.26 Fost ambasador al României la Washington și directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, Sorin Ducaru, vorbește despre o polarizare fără precedent a opiniilor din spațiul american, o continuare a situației din 2016, dar cu „accente suplimentare”.

Criza COVID și situația cu totul neobișnuită dată de pandemie au afectat mersul normal al campaniei electorale din SUA.

ACTUALIZARE 00.26 „Eu cred că mediul de afaceri va continua să își deruleze activitatea la fel ca înainte”, spune Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerț Americane în România.

ACTUALIZARE 00.20 Sistemul electoral din SUA – „Învingătorul ia totul”. Sistem indirect de alegere a preşedintelui SUA. Alegătorii îi desemnează pe marii electori, reuniţi în Colegiul Electoral

ACTUALIZARE 00.12 Atmosfera începe să devină ușor explozivă. Se adună din ce în ce mai mulți oameni în jurul Casei Albe și sunt tot mai multe forțe de poliție, a transmis Ramona Avramescu, trimisul special al TVR la Washington.

Ambii candidați au încercat astăzi din răsputeri să își convingă susținătorii să meargă la vot.

Donald Trump a refăcut traseul din urmă cu 4 ani. Și-a început ziua la sediul de campanie cu o ședință cu staff-ul său, apoi a dat un interviu la Fox News. În această seară Trump rămâne la Casa Albă și se pare că va organiza și un eveniment pentru susținătorii săi.

Biden a ajuns la reședința sa din Delaware, după ce a mers în mai multe locuri din Pennsylvania. A mers la casa în care a copilărit din Scranton și a lăsat un mesaj pe unul dintre pereții locuinței: „De la această casă, la Casa Albă, prin harul lui Dumnezeu„.

ACTUALIZARE 00.03 Evaluările sociologice îl indică pe Joe Biden câștigător, dar este foarte dificil de estimat cine va ocupa fotoliul de la Casa Albă, a explicat ambasadorul Cristian Diaconescu.

„Indiferent cine va câștiga va fi bine pentru România”, a subliniat Ionuț Simion, președintele AmCham.

Invitați la „Noaptea Americană”, comentează evoluțiile de peste Ocean, alături de gazda Ioana Dumitrescu, ambasadorul și fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu și președintele Camerei de Comerț Americane în România, Ionuț Simion.

Magdalena Moreh ne explică pe parcursul emisiunii chestiunile tehnice ale procesului electoral din SUA.

StirileTVR.ro urmăresc, în format LIVE TEXT, evenimentele din Statele Unite ale Americii.

Un articol de Mihaela Carpea

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite