NOAPTEA AMERICANĂ | Relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană au avut de suferit în ultimii 4 ani

4 noiembrie 2020, 03:03

Relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii este una specială și a funcționat ireproșabil în ultimii 70 de ani.

Investițiile Statelor Unite în Europa sunt de 3 ori mai mari decât cele din Asia, iar investițiile europene peste ocean sunt de 8 ori mai mari decât cele pe care UE le are în India și China la un loc.

Barierele comerciale dintre cele două blocuri sunt relativ scăzute, însă există domenii în care se poate face mai mult. De aici a pornit ideea unui acord comercial uriaș, care să armonizeze și mai mult primele două economii din lume.

Începute în 2010, discuțiile despre acord s-au împotmolit la puțină vreme după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Acesta a fost chiar pe punctul de a porni un război comercial împotriva Europei, când a anunțat taxarea cu 25% a importurilor de oțel și cu 10% pentru cele de aluminiu.

Trump a amenințat chiar în repetate rânduri impunerea unor tarife punitive la exporturile de mașini, vizând puternica industrie auto germană.

Venirea Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene a calmat puțin pornirile războinice ale lui Donald Trump, care, la Forumul economic de la Davos, a părut dispus să reia discuțiile pentru un acord comercial.

Donald Trump: „Mă bucur să mă întâlnesc cu preşedinta Comisiei Europene, e o femeie foarte respectată şi înţeleg că şi o negociatoare foarte dură, ceea ce pentru noi nu e bine, pentru că vom discuta despre acordul comercial pe care sperăm să îl încheiem în sfârşit„.

Ursula von der Leyen: „Nu trebuie să uităm niciodată că avem o lungă istorie, o fundaţie comună, legături de afaceri, de prietenie, schimburi între tineri, ştiinţă, cultură, de mai bine de 70 de ani. Popoarele europene sunt prietene cu poporul american şi pe această fundaţie ne vom construi relaţia„.

Dincolo de vorbele mari, un lucru e sigur: în ultimii 4 ani, relațiile dintre cele două blocuri au avut de suferit de pe urma politicilor protecționiste ale administrației Trump și ale postărilor acide ale președintelui american pe Twitter.

Controversa mutării ambasadei Statelor Unite din Israel la Ierusalim, în care Uniunea Europeană s-a poziționat diferit, retragerea americanilor din acordul nuclear cu Iranul, la care UE a avut o contribuție decisivă, sunt doar câteva alte exemple în care cele două blocuri s-au șicanat.

Nu în ultimul rând, președintele Donald Trump a pus în discuție, pentru prima oară în istorie, angajarea Statelor Unite în Alianța Nord-Atlantică, pe fondul nemulțumirilor legate de povara financiară a alianței, pe care o poartă în principal americanii.

Cu atâtea puncte de divergență între Uniunea Europeană și Statele Unite, este legitim să ne întrebam cum vor arăta relațiile transatlantice în următorii 4 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa