NOAPTEA AMERICANĂ | Bătălia candidaților la postul de vicepreședinte. Cine sunt Kamala Harris și Mike Pence

4 noiembrie 2020, 03:49

Kamala Harris

Născută în Oakland, California, Kamala Harris este prima femeie de culoare cu origini indiene ce reprezintă California în Senatul Statelor Unite, potrivit joebiden.com şi www.nytimes.com. Tatăl ei, de origine jamaican, a emigrat în SUA pentru a urma studii în economie, iar mama ei, activistă şi cercetătoare în domeniul cancerului de sân, a emigrat din India, potrivit www.harris.senate.gov.

Kamala Harris a absolvit colegiul la Universitatea Howard, apoi a urmat studii de Drept la Universitatea din California, în cadrul Hastings College of Law.

Şi-a început cariera la Biroul Procurorului Districtual din Alameda, unde s-a axat pe cazurile de agresiuni sexuale asupra copiilor. În 2003 a fost aleasă procuror districtual în San Francisco. Din această funcţie, a demarat un program pentru a oferi contravenienţilor aflaţi la prima abatere în traficul de droguri o a doua şansă de a absolvi liceul şi de a se integra pe piaţa muncii.

În 2010, Kamala Harris a devenit prima femeie de culoare aleasă procuror-general al Californiei, coordonând cel mai mare Departament de Justiţie după cel federal. Din această poziţie, a gestionat un buget de 735 milioane de dolari, coordonând peste 4.800 de procurori şi alţi angajaţi.

Kamala Harris a susţinut programul Obamacare, a promovat egalitatea în căsătorie, a susţinut legea referitoare la schimbările climatice din California şi a luptat împotriva grupărilor transnaţionale care se ocupau cu traficul de fiinţe umane, de arme sau de droguri.

În 2016 a fost aleasă şi în 2017 a fost învestită senator de California în Congresul SUA, unde s-a afirmat prin introducerea legislaţiei pentru clasa mijlocie, creşterea venitului minim şi protejarea drepturilor legale ale refugiaţilor şi imigranţilor, potrivit www.harris.senate.gov şi joebiden.com. Face parte din Comisia pentru serviciile de informaţii a Senatului, din Comisia pentru afaceri guvernamentale şi securitate internă, din Comisia juridică şi din Comisia pentru buget.

Kamala Harris ar putea deveni prima femeie vicepreşedinte a SUA.

Mike Pence

Michael R. Pence s-a născut pe 7 iunie 1959, în familia lui Edward şi Nancy Pence, în Columbus, statul Indiana.

A absolvit Colegiul Hanover, unde a obţinut licenţa în istorie în 1981. A urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Indiana, unde a cunoscut-o pe soţia sa, Karen Pence. După absolvire a practicat Dreptul, a condus Indiana Policy Review Foundation şi a fost gazda unui show care-i purta numele, a unei dezbateri difuzate la radio şi a unui program de televiziune săptămânal.

În 2000 a intrat în Camera Reprezentanţilor, la 40 de ani. A fost ales de electoratul din zona de centru-est a statului Indiana de 6 ori pentru a fi reprezentant în Congres. A fost preşedintele Grupului republicanilor din Camera Reprezentanţilor, poziţie din care a militat pentru reducerea şi eficientizarea aparatului executiv, pentru reducerea cheltuielilor executive şi pentru transferul puterii către guvernele locale, conform www.whitehouse.gov.

A fost ales în 2013 guvernator de Indiana, unde a încercat să valorifice aceeaşi politică de fiscalitate redusă şi un aparat de administrare redus.

A sprijinit pachete de investiţii cu o valoare de peste 800 de milioane de dolari în dezvoltarea drumurilor şi podurilor, punând Indiana în centrul investiţiilor de infrastructură în America.

În iulie 2016 a fost ales de Donald Trump să facă parte din echipa sa executivă de la Casa Albă, pentru funcţia de vicepreşedinte. La 8 noiembrie 2016, Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA şi Mike Pence vicepreşedinte.

(Sursa datelor biografice centralizate: Agerpres)


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite