Noaptea Albă a Muzeelor 2019. Muzeele din țară au expus primele calculatoare sau mașini de decriptat coduri

19 mai 2019, 14:30

La Buzău, vizitatorii au putut admira mașina de criptare Enigma 3 a fost folosită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru transmiterea codificată a ordinelor de luptă către armatele celui de-al treilea Reich. Ajutați de o greseală a unui operator german, britanicii au spart codurile și asta, spun istoricii, a scurtat cu câteva luni a doua conflagrație mondială.

O altă atracție a Muzeului Județean din Buzău a fost o podoaba tradițională folosita în ceremoniile vechilor triburi de pe teritoriul Mexicului. A fost donată luna trecută de ambasada Mexicului.

La Brașov, în Muzeul Casa Mureșenilor, brașovenii au admirat strămoșii computerelor moderne, inclusiv primul calculator complet electronic.

La Galați, localnicii și turiștii au gustat din plin atmosfera de la o șezătoare tradițională organizată de femeile din satul Odaia Manolache. Gospodinele au țesut și au cusut, după obiceiuri străvechi, în timp ce bărbații le-au acompaniat cu cântece populare.

Printre artiști este și o fetiță de 12 ani care a învățat de mică să olărească.

La Timișoara, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Popa’s, din incinta Bastionului Theresia au fost pline de vizitatori.

Copiii au fost atrași de Curtea Miracolelor unde au admirat prezentări de arme medievale, Dansul Zânelor dar și demonstrații de jonglerii cu focul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite