Nivelul de radiații este în limite normale, dar tot mai mulți români caută în farmacii iodură de potasiu. Ministerul Sănătăţii avertizează că substanţa nu se administrează preventiv

4 martie 2022, 18:34

Nivelul de radiații din România este în limite normale, dau asigurări la unison autoritățile de la noi din țară.

„Sistemul naţional de intervenţie la astfel de situaţii de urgenţe radiologice sau nucleare este punct la punct. Noi avem în continuu în funcţiune toată aparatură instalată pe turnul meteo care la diferite înălţimi ne poate spune care e situaţia radiologică. Avem pompe de prelevare a aerului şi acestea ne pot spune, local, pe amplasamentul de la Măgurele al Institutului care e conţinutul de radionuclizi în aer”, spune Mitică Drăguşîn, director de securitate nucleară.

De câteva zile însă, tot mai mulți românii caută în farmacii iodură de postasiu. O substanță care se administrează în cazul unui accident nuclear.

„Am avut cerere pentru această subst activă momentan în farmacii nu se găsește așteptăm producătorii și depozitele și medicii ne întreabă nu mai e în România de foarte mult timp”, spune Ana Maria Dîscă, farmacistă.

Acest medicament nu se eliberează fără rețeta. Dar pînă acum nu a fost cerere, așa că nici o farmacie nu a cerut să fie aprovizionată cu iodură de potasiu.

Mare atenție însă. Iodura de potasiu nu se administrează preventiv, spun medicii, care atrag atenția că dozele sunt foarte mari, iar dacă medicamentul e luat după ureche riscurile pentru sănătate sunt majore. Același avertisment l-a transmis și minsiterul Sănătății.

„Este o doză astronomică față de o doză zilnică recomandată nu se ia preventiv. E un comunicat dat ieri de minister care spune că pastilele se vor distribui în caz de urgență sau de nevoie”, spune medicul endocrinolog Dan Repede.

Iodura de potasiu, administrată în cazul unui accident nuclear, împiedică tiroidă să asimileze iodul radioactiv.

Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează că în caz de urgență vor fi asigurate stocuri necesare astfel încât populația să primească de la autoritățile de sănătate publică pastilele care ar trebui dministrate în primele ore de la producerea unui incident nuclear.

Administrarea de iodură de potasiu fără recomandare medicală poate duce la otrăvirea cu iod care determina probleme la inima sau respiratorii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite