Nivel normal de radiații în România | Raed Arafat: Să nu intrăm în panică!

9 august 2022, 17:37

În cazul unui incident nuclear, autoritățile vor avea timp să comunice măsurile, a precizat și seful DSU.  Primul sfat, și cel mai important: lumea să nu intre în panică! – a subliniat doctorul Raed Arafat.

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei nu indică depășiri ale valorilor normale. Măsurătorile făcute de autoritățile române la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

Petre Min, coordonator Urgenţe Radiologice, CNCAN: „Au fost bombardate liniile electrice care alimentau un reactor. Reactorul a fost oprit imediat și s-a intrat pe rezervă. Suntem la o distanță mare și, dacă s-ar întâmpla ceva, nu ar fi consecințe directe asupra României”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a averizat asupra riscului unei catastrofe nucleare la centrala atomică de la Zaporojie în urma unor noi bombardamente lângă un reactor.

„Lumea nu trebuie să uite Cernobîl şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) a însemnat explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare„, a spus Zelenski.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Raed Arafat a dat și el asigurări că nivelul radiațiilor în România este normal:

„Cel mai important lucru, chiar dacă se întâmplă ceva, este să nu intrăm în panică pentru că distanța este mare și se pot lua anumite măsuri preventive, să zicem, și se pot lua anumite decizii din timp dacă ceva se întâmplă. Dacă știm că există vreo posibilitate să ajungă vreun nor asupra României, poate în perioada respectivă vom cere oamenilor să stea în casă, să nu se expună, să nu iasă”.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este sub controlul rușilor din 4 martie. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru atacurile asupra centralei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite