Nitratul de amoniu care a provocat explozia din Beirut, confiscat acum 6 ani de pe o navă sub pavilion moldovenesc, abandonată de atunci în port

5 august 2020, 13:32

Pentru autoritățile din Republica Moldova, istoricul acestei nave care a transportat mii de tone de substanțe chimice în Liban în anul 2014 s-a încheiat chiar în acel an.

Potrivit directorului adjunct al Agenției Navale, Cargoul Rhosu fusese înregistrat la 23 februarie 2012 în Registrul Naţional al Navelor Maritime, iar mai apoi a fost radiat. Conform legii, în cazul în care armatorul nu achită confirmarea anuală – prelungirea pentru un an a certificatului de pavilion sub Republica Moldova – legislatorul e obligat să radieze forţat nava.

Totodată, din cauza unei defecţiuni tehnice şi cel mai probabil imposibil de reparat din cauza lipsei banilor, nava a fost abandonată în port.

De altfel, potrivit Secretariatului Paris Mou, Republica Moldova se află de mai mulţi ani pe lista neagră, categoria risc înalt, a statelor cu nave ce încalcă normele şi convenţiile internaţionale.

Într-o situaţie mai proastă se află ţări precum Tanzania, Togo, Cambodgia şi Congo. Doar în perioada anilor 2015-2018 fost efectuate peste 400 de inspecţii ale navelor ce plutesc cu pavilionul Republicii Moldova, iar în 69 de cazuri acestea au fost reţinute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite