Ninsorile aduc haos în centrul Europei. În Alpi se menține riscul major de avalanșe

14 ianuarie 2019, 11:14

O nouă alertă în Alpii bavarezi: După ce a nins mai bine de o săptămâna și a fost în vigoare codul roșu, se va depune încă un strat de zăpadă, de până la un metru înălțime.

Ștefan Rauscher, pompier: „Am găsit şi 577 de kilograme de zăpadă pe un acoperiş, un strat gros de 1,20 de metri”.

Polițiști, pompieri și voluntari acționează în cele mai afectate perimetre. Dau zăpadă jos de pe acoperișuri, scot mașinile din troiene, încearcă să îndepărteze ceva nămeți, pe cât posibil.

Sunt decalrate oficial 5 zone de dezastru. E risc extrem de avalanșe; pe unii versanți, echipele de intervenție le declanșează intenționat, pentru a îndepărta pe cât posibil pericolul care pândește așezările de la poalele munților.

În Alpii austrieci e în continuare cod roșu și rămân rupte de lume câteva localități.

În stațiunea Hochkar, evacuată de o săptămâna, casele sunt încă îngropate. Blocajul va mai dura câteva zile.

Markus Esletzbichler, cabanier: „Suntem la parter, dar şi la etajul al doilea priveliştea e cam la fel. S-a întâmplat de 6, 7 zile. A început să ningă şi nu s-a mai oprit”.

Friedrich Fahrnberger: „Când te uiţi la teleschiuri, e oribil. Sunt cornişe în care zăpada e înaltă de 3 până la 6 metri”.

O mulțime de drumuri sunt blocate în Germania, Austria și Elveția; pe calea ferată se circulă cu mare greutate și sunt multe trenuri anulate, școlile rămân închise în localitățile vizate de codul roșu. Pentru toate zonele afectate, sunt Emise avertizări de călătorie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Weekend cu ninsori și vânt în cea mai mare parte a țării