Ninsori abundente sau temperaturi pozitive record, provocate de anomalii ale vortexului polar

Vortexul polar din jurul Polului Nord a creat neobişnuitele manifestări meteorologice din ultima perioadă. Mase de aer rece, polare, au ajuns deasupra unor latitudini la care, de obicei, venirea iernii însemna doar necesitatea de a-ţi pune o jachetă când ieşeai pe stradă, conform unui material publicat miercuri de apnews.com.

17 Februarie 2021, 16:51 (actualizat 17 Februarie 2021, 19:50) Știrile TVR |
Vortexul polar și anomaliile climatice / FOTO: earth.stanford.edu

În jurul Polului Nord, iarna, aerul extrem de rece se menţine de obicei la altitudini de 25 - 50 de kilometri, formând un vortex polar, asemenea unui ciclon. Câteodată însă, această masă de aer extrem de rece este dislocată şi o parte din ea se propagă spre sud. Acest fenomen se produce mai frecvent decât de obicei, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu exact care este cauza. Unii dintre ei sunt însă de părere că la origine s-ar afla fenomene meteorologice naturale dar şi încălzirea globală de origine antropică.

Temperaturi negative record înregistrate în Texas şi Oklahoma au dus la întreruperi ale furnizării de energie electrică. O tornadă a lovit Carolina de Nord. Alte regiuni din sudul Statelor Unite au înregistrat ninsori însoţite de tunete.

Dar ninsorile abundente nu au lovit doar aceste zone de pe continentul nord-american, ci şi Grecia şi Turcia, unde astfel de fenomene meteorologice sunt foarte rare.

În schimb, în ultimele zile, în unele părţi din Groenlanda, Alaska, Norvegia şi Suedia s-au înregistrat temperaturi mai ridicate decât în Texas şi Oklahoma.

Iar localnicii din sudul Floridei s-au plâns de temperaturi pozitive record pentru această perioadă a anului, care au provocat înflorirea timpurie a plantelor.

Astfel de anomalii meteorologice se produceau o dată la câţiva ani, însă studiile arată că în ultima perioadă se produc mult mai frecvent, aproape în fiecare an, conform lui Judah Cohen, expert din cadrul companiei Atmospheric Environmental Research, din Boston.

Vortexul polar rămâne în locaţia sa normală, la mare altitudine deasupra Polului Nord, până când se loveşte de un alt front atmosferic.

De obicei, astfel de fronturi atmosferice nu sunt suficient de puternice pentru a disloca vortexul polar. Câteodată însă au suficientă energie şi atunci aerul extrem de rece din vortexul polar ajunge să fie împins spre latitudini sudice, conform specialiştilor.

Câteodată masa de aer rece este fragmentată în mai multe valuri - ceea ce este legat de obicei de manifestarea unor puternice furtuni de zăpadă în estul SUA, la fel ca în urmă cu câteva săptămâni.

În alte cazuri, masa de aer rece se deplasează în totalitate spre un alt loc, ceea ce coincide cu instalarea unor ierni extrem de reci în anumite părţi ale Europei.

Anul acesta, conform meteorologilor americani, s-au înregistrat două astfel de fragmentări ale masei de aer rece ce formează vortexul polar la începutul lunii ianuarie şi respectiv la mijlocul acestei luni. Apoi, la sfârşitul lui ianuarie s-a produs acea deplasare a masei de aer rece ce a avut ca rezultat fenomene de iarnă extreme în Europa şi în SUA.

Procesul de încălzire care afectează zona Arctică şi produce subţierea banchizelor marine alimentează cu energie fronturile de aer care se ciocnesc de vortexul polar. Astfel, aceste fronturi de aer devin din ce în ce mai puternice, ameninţând să disloce vortexul polar.

"Există dovezi că schimbările climatice pot slăbi vortexul polar, ceea ce creşte riscul ca aerul rece polar să se deplaseze spre latitudini mai scăzute", conform profesorului de meteorologie Marshall Shepherd, de la Universitatea din Georgia.

Astfel de disturbări puternice ale vortexului polar s-au produs şi în anii '80, când au existat, de asemenea, manifestări de iarnă extremă la latitudini de obicei mai calde, conform lui Judah Cohen. "Nu cred că aceste fenomene (produse în această iarnă) sunt fără precedent. Trebuie să ţinem cont de contextul în care s-au produs. Planeta este mult mai caldă decât era", a adăugat el.

(sursa: Agerpres)

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 29°C
IASI 20°C 28°C
CLUJ 19°C 23°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 22°C 27°C
BRASOV 21°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI