Ninsori abundente și viscol în sud-estul țării. De miercuri, un nou cod portocaliu. Misiuni de salvare din infernul alb

27 februarie 2018, 08:56

TVR face POD PESTE COD pentru ca împreună depășim momentele grele. Televiziunea publică a pus la dispoziția telespectatorilor numărul de telefon 0733 508 076. Dacă va aflați într-o situație dificilă, în aceste zile geroase, așteptăm mesajele, fotografiile și filmările dumneavoastră iar noi vom încerca să vă ajutăm.

Cum va evolua vremea în următoarele zile

În noaptea de marți spre miercuri ninsorile se extind. Dinspre Marea Mediterană se generează un ciclon atmosferic responsabil de ninsorile pe care le așteptăm. Ca urmare ninsorile se vor extinde din nou cuprinzând Oltenia, Muntenia, Dobrogea, partea de sud a Moldovei.  Vor fi sub avertizare Cod Portocaliu județele: Giurgiu, călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, de  miercuri dimineaţă de la ora 06:00 până la ora 20.00.

În aceste zone vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale în general de 55 – 65 km/h şi local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată şi troienită iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Pe de altă parte, a fost emis un Cod galben care vizează tot ninsori însemnate şi viscol şi este valabil de marţi noapte, de marți noapte ora 23:00, până miercuri noapte, la ora 23:00, în Capitală şi în 11 judeţe, respectiv Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Teleorman, Dolj şi Mehedinţi.

Misiuni de salvare

O situație specială a avut loc în localitatea Bugeac pe DJ 224, unde a fost solicitat să intervină un echipaj ISU, după ce o persoană a ingerat sodă caustică. Persoana nu a putut fi transportată la Constanța din cauza drumului impracticabil și s-a apelat la medicii din Bulgaria. A fost internată la Silistra, urmând să fie recuperată când drumurile vor permite acest lucru.

În localitatea Dobrotești, în județul Teleorman, echipajele de salvatori au fost chemate să intervină la o naștere. Mama și copilul sunt în stare bună.

În județul Călărași, între localitățile Postăvaru și Popești Leordeni, două autoturisme cu șase pasageri au rămas blocate în zăpadă. Au intervenit echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În județul Constanța s-a intervenit în cazul a trei gravide.

În Ialomița, o persoană în vârstă de 80 de ani a fost găsită fără funcții vitale.

În Olt, s-a intervenit pentru deblocarea unei ambulanțe.

Într-un alt caz medical s-a intervenit în județul Tulcea.

În Dolj, ninge fără încetare de mai mult de o zi, iar stratul de zăpadă a depăşit 20 de cm. Se circulă greu pe drumurile naționale și județene, din cauză că zăpada este viscolită, iar după trecerea utilajelor de deszăpezire, carosabilul este acoperit din nou.

Două drumuri judeţene din Dolj sunt temporar închise. Pe DJ 606, care leagă judeţele Mehedinţi şi Dolj, zăpada înlăturată de lucrătorii de la drumuri este adusă înapoi pe carosabil de vântul puternic.

În Teleorman, mai multe trenuri au fost anulate și altele au avut întârzieri de zeci de minute. Nici șoferii nu au fost mai norocoși, deoarece 3 drumuri naționale și 9 județene sunt închise, iar școlile și grădinițele și-au suspendat astăzi cursurile.

Noaptea trecută, circulaţia pe DN 7, Pitești – Râmnicu Vâlcea, a fost întreruptă timp de câteva ore în localitatea argeşeană Morărești, după ce două tiruri au rămas blocate de-a curmezișul șoselei. Mașinile erau echipate cu cauciucuri de iarnă, însă stratul de polei a făcut practic imposibilă urcarea spre județul Argeș dinspre Vâlcea.

Coloanele de mașini au ajuns la 10 kilometri.

Ultimele zile din iarnă calendaristică vin cu cele mai mari probleme pentru România! După mai bine de 24 de ore de ger și viscol, multe localități rămân izolate pentru că drumurile sunt impracticabile.

Cele mai multe sunt în județul Constanța. Porturile au fost închise, iar traficul rutier a fost închis sau restricţionat pe multe drumuri comunale şi naţionale.

Mai multe femei însărcinate și persoane cu probleme de sănătate au fost preluate cu șenilate, până în localități unde a putut ajunge ambulanță. Au fost duse apoi în siguranță la spitalul județean din Constanța.

Minus 7 grade Celsius au arătat termometrele în Constanța, iar temperatura resimțită a fost de minus 17 grade.

Din cauza vijeliei, autoritățile au închis mai multe drumuri județene, și au restricționat circulația pentru autovehiculele mai mari de 3.5 tone, pe trei drumuri naționale.

Și pe mare sunt probleme din cauza viscolului. Toate porturile au fost închise, iar manevrele au fost suspendate.

Noaptea trecută, s-au format cozi de tiruri pe DN 5 București – Giurgiu. Asta pentru ca circulația a fost blocată pe acest drum național. De asemenea, autoritățile bulgare nu mai permit accesul autocamioanelor dinspre România prin vama Ruse, întrucât drumurile din Bulgaria sunt închise.

 

(w500) Cod portoc

(w500) Cod portoc

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă