Ninge cu microparticule de plastic în Siberia. "Este clar că nu numai râurile şi mările sunt angrenate în circulaţia globală a microplasticului în natură. Sunt angrenate solul, organismele vii şi chiar atmosfera"

În ultima perioadă, microparticulele de plastic au fost găsite peste tot - de pe vârf de munte, până pe fundul oceanelor. Cercetătorii ruși le-au descoperit în apa de ploaie și chiar în zăpada așternută în Siberia. Ce vor să afle oamenii de știință ruși, ne spune corespondentul nostru, Liviu Iurea.

23 Martie 2021, 09:26 (actualizat 23 Martie 2021, 09:26) |

Cercetătorii Universității din Tomsk au demarat un proiect de anvergură, primul de acest gen în Rusia, pentru a determina amploarea poluării cu microplastice și modul cum acestea ajung în zone izolate.

Daniil Vorobiov, cercetător: "Am prelevat peste 20 de probe de zăpadă pe o suprafaţă care porneşte din munţii Altai până în Zapoliarie. Investigaţiile noastre se întind astfel pe o distanţă de 2.000 de km".

Îmbrăcămintea sintetică, sticlele din plastic și alte materiale se descompun într-o perioadă lungă de timp. Se formează așa-numitele "microplastice" extrem de dăunătoare, care, prin intermediul apei contaminate sau prin produse de origine animală, pot ajunge și în corpul uman.

Iulia Frank, cercetător: "Acum este clar că nu numai râurile şi mările sunt angrenate în circulaţia globală a microplasticului în natură. Sunt angrenate solul, organismele vii şi chiar atmosfera. De aceea, am decis să adoptăm o abordare cuprinzătoare şi am demarat un nou proiect pentru studierea precipitaţiilor atmosferice care conţin microplastice".

Microparticule de plastic au fost găsite nu numai în zăpada din Siberia, ci și în zona arctică și chiar pe muntele Everest. Primele concluzii arată că acestea sunt purtate de curenții de aer.

Oamenii de știință nu își ascund îngrijorarea că microplasticele pot deveni o amenințare reală pentru sănătatea oamenilor, pe măsură ce se răspândesc în natură.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI