Nilul, amenințat de poluare fără precedent

În timp ce turiștii se pozează pentru selfie-uri pe malul lacului Victoria din Uganda, fabricile aflate la mică distanță de izvorul Nilului își aruncă deșeurile direct în cel mai lung fluviu din Africa. Jurnaliștii AFP au urmărit cum personalul unei tăbăcării a aruncat cu lopata gunoaiele în fluviu, în timp ce apa murdară se scurgea în Nil prin țevi de plastic. Un raport al Inițiativei Bazinului Nilului, care reunește 10 națiuni, a avertizat că "resursele naturale bogate și biodiversitatea excepțională din bazinul Nilului se confruntă cu amenințări fără precedent".

26 Noiembrie 2022, 18:33 (actualizat 26 Noiembrie 2022, 20:07) Știrile TVR |

Orașul Jinja, unde Nilul își începe călătoria de 6.500 de kilometri până la Marea Mediterană, este un amalgam de case mici înghesuite între fabrici de textile și de prelucrare a peștelui, constructori de bărci, mori de porumb, fabricanți de bere și procesatori de cafea. Tinerii și tinerele înoată în apele Nilului, fără să țină cont de pericole. Dar pescari, precum Stanley Ojakol, cunosc schimbările provocate de poluare.

Stanley Ojakol, pescar: Peștii continuă să dispară din cauza acelor fabrici, care deversează în fluviu substanțele chimice, care sunt periculoase, e vorba de acele fabrici ascunse.

Jowali Kitegenda, pescar: Aceste fabrici toarnă substanțele chimice pe care le folosesc pentru pielea de animal și asta ucide o mulțime de pești tineri. Iar fabricile aruncă substanțele chimice atunci când plouă și mulți pești mor.

Ali Tabo, fost pescar: Mă aștept să vină un moment în care oamenii nu vor mai veni aici să pescuiască, pentru că nu vor mai avea niciun motiv să pescuiască aici. Vor pierde timpul, de exemplu, trei zile fără nimic și vor pleca acasă cu mâinile goale.

Dr. Callist Tindimugaya, comisar pentru planificarea și reglementarea resurselor de apă la Ministerul Apelor și Mediului din Uganda: Poluarea va fi, probabil, cea mai mare problemă a noastră. Putem vorbi despre cantitatea de apă disponibilă, dar poluarea va fi o problemă foarte mare. De ce? Primim și noi poluatori. De exemplu, primim deșeuri medicale, în momentul de față avem petrol și gaze. Avem și electronice. Chiar acum suntem îngrijorați, de exemplu, atunci când oamenii folosesc computere și imprimante, unde le aruncă și care este impactul?

Ministerul Sănătății a sfătuit oamenii să nu mai folosească apa din Nil pentu uz casnic. Guvernul a săpat puțuri de foraj.

Ali Tabo, fost pescar: Motivul pentru care s-au forat puţuri a fost că oamenii nu puteau folosi apa pentru gătit sau pentru baie, deoarece chiar și după duș te mânca pielea. Chiar și peștii au început să moară atunci când toxinele ajungeau în apă.

Dr. Callist Tindimugaya, comisar pentru planificarea și reglementarea resurselor de apă la Ministerul Apelor și Mediului din Uganda:  Tratarea este destul de costisitoare, așa că am avut unele industrii care deşi au o instalație de tratare, o ocolesc pentru că vor să reducă din costuri. Și apoi descarcă în apă. Am avut această preocupare și uneori oamenii își exprimă această îngrijorare, iar noi mergem și constatăm că deşi există, nu folosesc instalație de tratare.

Raportul Inițiativei Bazinului Nilului a dat vina pe creșterea populației, pe urbanizare și pe contaminarea apei, afirmând că "deversarea de ape uzate și nămoluri netratate, îngrășăminte și pesticide din agricultură și sedimente rezultate din degradarea terenurilor reprezintă principalii poluanți".

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI