Nicuşor Dan: Singurul mod în care ELCEN poate să iasă din insolvenţă este cu bani de la Primăria Capitalei. Să vedem care este modalitatea prin care primăria se poate împrumuta

Nicusor Dan
Nicusor Dan
3 decembrie 2021, 14:48

Obiectul principal al discuţiei de azi a fost acea preluare şi de către Primăria Bucureşti şi de către Primăria Constanţa a activelor de producţie a energiei termice, care pentru Bucureşti sunt la ELCEN. (…) Trebuie să găsim nişte bani pe care PMB să îi plătească. Acesta a fost primul moment în care la discuţie a fost ministrul de Finanţe. (…) În fiecare an, Parlamentul aprobă legea bugetului şi o lege a plafoanelor. Această lege a plafoanelor stabileşte pe de o parte o sumă totală cu care unităţile administrativ teritoriale (UAT) se pot împrumuta şi un plafon maxim pentru fiecare UAT. Deci, una dintre soluţii este ca pentru Bucureşti, pentru această achiziţie, să se mărească plafonul. Dar răspunsul este la ministrul de Finanţe„, a arătat edilul general, în cadrul unei declaraţii de presă.

El a menţionat că a avut o „discuţie foarte bună” cu ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, şi că au fost abordate foarte multe aspecte tehnice.

Singurul mod în care ELCEN poate să iasă din insolvenţă este cu bani de la Primăria Municipiului Bucureşti şi de asta a fost ministrul de Finanţe la discuţie, să vedem care este modalitatea prin care Primăria Municipiului Bucureşti să se poată împrumuta astfel încât să plătească ELCEN, ELCEN să iasă din insolvenţă şi ieşit din insolvenţă să fie inclus în Termoenergetica şi să poată să acceseze aceste fonduri de modernizare„, a precizat Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte subvenţia la termie, primarul a declarat că deocamdată nu poate fi estimat cuantumul ajutorului acordat Capitalei, care ar urma să fie stabilit prin legea bugetului de stat pe anul viitor. Pe de altă parte, Nicuşor Dan a menţionat că până pe 31 decembrie Bucureştiul nu are „o nevoie urgentă” de susţinere financiară din partea Guvernului, deoarece creşterile de preţuri au survenit la 1 noiembrie, iar factura pe noiembrie se plăteşte în ianuarie.

Nicuşor Dan a reamintit că Guvernul a acordat deja un ajutor pentru termie acelor localităţi care aveau cea mai mare nevoie de bani. În acest sens, s-a declarat optimist că Executivul va ajuta toate primăriile din oraşe cu sisteme centralizate de încălzire.

Bugetul de stat pe anul 2022 este în lucru şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu anul 2022. Răspunsul final o să vină – pentru cei ca noi, care au nevoile în special pe anul 2022 – o să vină prin bugetul de stat. (…) Avem o mare nevoie la începutul lunii ianuarie şi discuţia este dacă această nevoie pentru începutul lunii ianuarie o ne fie dată în decembrie sau în ianuarie, după eventuala aprobare a bugetului de stat. (…) În acest moment, Guvernul analizează urgenţele pe luna decembrie. Şi, în paralel, Guvernul lucrează la legea bugetului de stat„, a spus primarul.

Potrivit lui Nicuşor Dan, un alt treilea subiect abordat a vizat situaţia Vest Energo, operatorul care furnizează agent termic pentru vestul Bucureştiului.

Aici este un cumul de acte normative şi în situaţia aceasta excepţională, a creşterii excepţionale a preţului gazului, operatorul Vest Energo este în situaţia în care cumpără de pe piaţă la un preţ al gazului nereglementat şi vinde la un preţ reglementat. El este în pierdere şi trebuie să găsim o soluţie, astfel încât un operator economic privat să poată să funcţioneze în condiţii de piaţă corecte. Din nou, este o problemă care este în analiza ministrului Energiei şi a ELCEN, care poate să stabilească o colaborare cu acest operator privat„, a spus Nicuşor Dan.

Edilul general a reamintit că a propus creşterea la 280 de lei a preţului gigacaloriei suportat de către bucureşteni, menţionând că această variantă ar ţine cont de mai mulţi factori, precum: creşterea preţului gazului; preţurile suportate de locuitorii altor oraşe cu sisteme centralizate de încălzire; faptul că în Capitală nu a mai existat din 2011 o creştere a preţului suportat de cetăţeni (stabilit la 164 de lei pe gigacalorie).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă