Nicuşor Dan: Regulamentul de parcare în Capitală, aplicat din 15 august. Şoferii riscă amenzi de 200 de lei şi blocarea autovehiculelor

Nicușor Dan
Nicușor Dan
3 august 2022, 15:50

„Noi avem un regulament de parcare, aprobat de Consiliul General, care prevede şi tarife şi sancţiuni, pentru că el nu a fost aplicat până acum şi decizia este de a-l aplica şi se referă la acele 10.000 de locuri de parcare pe care PMB le gestionează. Şi decizia de a-l aplica începând cu 15 august a venit pentru a obişnui, după cum ştiţi, avem un trafic mai redus în luna august şi traficul mare începe în luna septembrie, când încep şcolile şi se termină şi concediile. Decizia a fost luată pentru a învăţa bucureştenii pentru aplicarea acestui regulament”, a precizat Nicuşor Dan, pe șantierul lucrărilor de termoficare din Pantelimon.

Referitor la modul în care va fi aplicat regulamentul, edilul a spus că acesta a fost aprobat prin hotărâre a Consiliului General şi este în vigoare.

„Este în vigoare acel regulament aprobat prin hotărâre de CG, el va fi aplicat. Acest regulament prevede nişte tarife orare şi prevede nişte sancţiuni. Dacă nu mă înşel, 200 de lei este amenda dacă parchezi şi nu plăteşti locul pe care l-ai ocupat, dacă sancţiunea persistă, vor fi blocate roţile”, a concluzionat Nicuşor Dan.

Regulamentul întreg îl puteți consulta AICI

 

Bujduveanu: Regulamentul de parcare restabileşte ordinea în Bucureşti; tarifele pentru zona centrală – revizuite

Regulamentul de parcare ce se va aplica din 15 august restabileşte ordinea în Bucureşti, a declarat, miercuri, viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, atrăgând atenţia că domeniul public aparţine tuturor.

El a scris pe Facebook că obiectivul principal al acestei iniţiative este să elibereze domeniul public de maşini parcate neregulamentar.

„Nemulţumirile exprimate public vin mai ales din partea unei minorităţi, acei ‘privilegiaţi’ care parchează oriunde, oricând şi oricât timp consideră ‘domniile lor’. Blochează staţii de autobuz, banda de circulaţie sau trotuare, pe principiul ‘că se poate!'”, a spus Stelian Bujduveanu.

Potrivit acestuia, ocuparea domeniului public după bunul plac nu constituie o opţiune, iar regulile care se impun sunt vechi, noutatea fiind că acestea restabilesc ordinea în Bucureşti.

El a punctat că întotdeauna a fost interzisă parcarea pe trotuare, ocuparea locului de parcare public s-a făcut contra cost şi că foarte rar au fost aplicate sancţiuni pentru nerespectarea regulilor de oprire/staţionare/parcare pe drumurile publice.

Stealian Bujduveanu a declarat că, până pe 15 august, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Brigada Poliţiei Rutiere a Capitalei şi Compania Municipală de Parking desfăşoară o amplă acţiune de informare a şoferilor referitor la regulile de parcare în Bucureşti.

Potrivit acestor reguli, cetăţenii care parchează pe trotuare sau pe carosabil, în dreptul indicatoarelor de restricţii riscă să fie penalizaţi conform Codului rutier. Şoferii care parchează în locuri publice şi nu plătesc riscă suprataxa de 200 de lei.

„Astăzi avem 12.190 de locuri de parcare în zona centrală. În fiecare lună, numărul acestor locuri de parcare va creşte cu câteva sute. Până anul viitor estimăm un număr de 30.000 de locuri de parcare în zona centrală, în interiorul inelului central de circulaţie”, a punctat Stelian Bujduveanu.

El a anunţat că, pentru a încuraja utilizarea corectă a domeniului public de către şoferi, va iniţia, luna aceasta, un proiect de revizuire a tarifelor, care face referire la comasarea zonelor 0 şi 1 şi stabilirea unui tarif unic, în valoare de 5 lei pe oră, pentru toate parcările publice din zona centrală (interiorul inelului central de circulaţie); transformarea parcărilor publice din zona centrală în parcări de reşedinţă, pe timpul nopţii, în intervalul orar 19,00 – 7,00, şi alocarea, pe bază de abonament lunar de noapte, în valoare de 50 de lei pe lună, rezidenţilor din zona centrală; reducerea valorii abonamentului lunar pentru zona 1 la una „suportabilă” pentru populaţie. Potrivit viceprimarului Capitalei, cu acest tip de abonament, posesorii de maşini vor putea utiliza, într-o lună, în intervalul orar 7,00 – 19,00, spaţiile de parcare în oricare din zonele 1 sau 2.

 

În aceste zile, toţi şoferii care au parcat pe străzile care ţin de Primăria Generală, fie pe locurile marcate sau nemarcate, s-au trezit cu fluturaşi în parbriz prin care Compania Municipală Parking le aduce la cunoştinţă că dacă de la 15 august nu-şi vor plăti anticipat parcarea, se vor alege cu o amendă de 200 de lei şi cu imobilizarea autovehiculului prin blocarea roții sau a parbrizului.

Plata poate fi făcută cash, prin SMS, card sau cu ajutorul câtorva aplicaţii şi permite utilizarea unui loc de parcare fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În ceea ce priveste abonamentele lunare, în funcţie de zonă, pentru persoanele fizice sunt cuprinse între 1.050 lei şi 210 lei, iar pentru persoanele juridice între 1.400 lei şi 280 lei. Posesorii de abonamente pentru zona 0 pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot utiliza şi locurile de parcare din zona 2.

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că deşi anul acesta primăria nu va mai face noi locuri de parcare, în următorii doi ani va face nu mai puţin de 90.000.

„Până la 15 august mai sunt două săptămâni şi o să fie aceleaşi 10.000 de locuri pe care le avem acum. În doi ani, în ipoteza în care nu se modifică această normă din legea drumurilor, în doi ani, o să avem 100.000 în loc de 10.000.”, a declarat Primarul General al Capitalei Nicuşor Dan.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Bucureștenii, obligați să plătească anticipat parcarea în zonele amenajate de PMB – Tarifele de parcare și valoarea amenzilor

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă